Hlavní obsah

Veletrh IFA představuje trojrozměrné televizory i tiché pračky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Na mezinárodním veletrhu zábavní a spotřební elektroniky IFA v Berlíně představí výrobci od pátku do příští středy nejžhavější technologické inovace v televizorech, digitálních kamerách i v bílé elektronice. Odvětví údajně nebylo zasaženo hospodářskou krizí tak jako jiné. Dokazuje to téměř rekordních 1 164 vystavovatelů, kteří si pronajali plochu 121 000 metrů čtverečních.

Článek

Provozní šéf veletrhu Christian Göke počítá s tím, že letos branami berlínského výstaviště projde ještě více návštěvníků z řad odborné veřejnosti než loni, kdy si přišlo novinky prohlédnout více než 100 000 lidí. V Německu údajně v první polovině letošního roku vzrostl prodej domácích elektrických spotřebičů o čtyři procenta.

Obdivovat a objednávat letos mohou zájemci nejtenčí ploché televizory s dokonalým obrazem, ledničky se zabudovanými televizory s plochou obrazovkou, tiché a úsporné pračky, v nichž přitom zmizí i ty nejzažranější fleky nebo trouby, v nichž se nic nepřipálí.

Speciální lednička pro iPhone a iPod
Oblíbenost iPhonu a iPodu motivovala mnoho výrobců k tvorbě zajímavého příslušenství pro tyto přístroje. Počítačový magnát Apple tak například začal spolupracovat s firmou Gorenje na tvorbě chladničky pro připojení iPodu.Speciálně navržená a vyrobená chladnička Gorenje je vybavena dokovací stanicí umožňující nabíjení iPodu, přehrávání hudby a videa a připojení k internetu v případě, je-li v kuchyni k dispozici bezdrátové připojení. Zvuk je přehráván prostřednictvím vestavěných reproduktorů v ledničce, zatímco video se zobrazuje přímo na obrazovce iPodu Touch nebo iPhonu, pro které je nová chladnička navržena. Díky bezdrátovému přístupu k internetu mohou uživatelé vyhledávat a zobrazovat recepty v textovém nebo videoformátu, kontrolovat pokyny pro praní oděvů a kromě své oblíbené hudby poslouchat tipy týkající se příslušných domácích prací.

Veletrh IFA takzvané bílé zboží představuje teprve od loňského roku. Plocha, kterou si letos zabrali jeho výrobci, se oproti loňsku údajně zdvojnásobila.  

Pravděpodobně nejvíce však letos návštěvníky nadchnou televizory nejnovější generace. Samozřejmostí už u nich jsou obrazovky s vysokým rozlišením (HD), pohříchu však většinou chybí příslušný signál. Německé veřejnoprávní televize ARD a ZDF v této kvalitě pokusně vysílaly z nedávného mistrovství světa v lehké atletice v Berlíně.  

Invaze 3D obrazu

Segment televizní techniky se však letos v Berlíně vyznačuje především "invazí" trojrozměrného obrazu. Své 3D-televizory a systémy představí firmy Sony, Philips a Panasonic. Ke sledování obrazu musí být divák vybaven speciálními brýlemi, ale Philips údajně zkouší i technologii, která se bez brýlí obejde.

Panasonic prezentuje "full HD 3D" domácí kino, které zahrnuje i Blu-ray přehrávač. Set se má na trhu objevit příští rok, který "televizi dramaticky změní", tvrdí manažer Panasonicu Jošiiku Kijata.

Trojrozměrné fotografování a filmování v HD kvalitě i ve třech rozměrech už umí i kompaktní kamery. Dalším trendem v zábavní elektronice je rozšiřování nabídky internetových televizních a rozhlasových přijímačů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám