Hlavní obsah

Trh zaplaví nové notebooky s herními grafikami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Vedle desktopových grafik GeForce RTX 3090 Ti a RTX 3050 ukázala společnost Nvidia na veletrhu CES v americkém Las Vegas také dvě herní karty určené pro laptopy. Díky tomu bychom se měly během nadcházejících týdnů a měsíců dočkat více než 160 nových herních notebooků.

Foto: archív výrobce

Nové herní notebooky, které se chystají na pulty obchodů.

Článek

Nové laptopové grafiky nesou název GeForce RTX 3080 Ti a GeForce RTX 3070 Ti. Po vzoru desktopových modelů s totožným označením, které si odbyly premiéru již v loňském roce, půjde o karty určené pro náročné uživatele, čemuž budou odpovídat také pořizovací cenovky nových notebooků.

GeForce RTX 3080 Ti s 16GB pamětí typu GDDR6 má být vůbec nejvýkonnější herní grafikou v notebooku na světě. V praxi by podle výrobce měla nabízet dokonce vyšší výkon než stolní Nvidia Titan RTX. Cena notebooků s touto kartou bude začínat na 2499 dolarech (54 360 Kč).

Nejvýkonnější herní grafika odhalena. Dostupnější model přijde dříve

Hardware

Jak již napovídá číselné označení, karta GeForce RTX 3070 Ti bude levnější – a logicky pomalejší. Stroje s touto grafikou by se měly nabízet v obchodech od 1499 dolarů (32 610 Kč). Výrobce přesto slibuje, že tato karta bude až o 70 % rychlejší než RTX 2070 Super pro notebooky, v praxi bude schopná generovat 100 snímků za sekundu při rozlišení 1440p.

První notebooky s novými grafikami by se měly na pultech obchodů objevit na začátku února.

Grafiky pro stolní počítače

Ještě předtím – konkrétně 27. ledna – se na pultech obchodů objeví grafická karta GeForce RTX 3050 pro stolní počítače. Ceny modelů s tímto jádrem budou startovat na 7199 Kč. Výrobce slibuje, že novinka bude mít dostatek výkonu i pro hraní nejnovějších titulů s ray-tracingem při více než 60 snímcích za sekundu.

„Vzhledem k tomu, že 75 % hráčů stále hraje na GPU GTX, představuje model 3050 s RT jádry druhé generace i Tensor jádry třetí generace pro DLSS a umělou inteligenci velmi zajímavou příležitost k přechodu na RTX,“ uvedli zástupci společnosti Nvidia na akci.

Během ledna bychom se měli dočkat také více informací o připravované vlajkové lodi GeForce RTX 3090 Ti, která byla na veletrhu CES také odhalena. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3050

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Jak moderní technologie mění podobu videoher

O tom, jak bude která videohra vypadat, nerozhodují pouze tvůrci. Ti totiž byli v minulých letech často limitováni možnostmi hardwaru. Moderní počítače...

Hrát se dá i na pomalých PC a mobilech

Letošní Vánoce hráčům příliš nepřejí. Konzole nové generace jsou už více než rok beznadějně vyprodané a velmi složitá je kvůli nedostupnosti komponent také...

Výběr článků

Načítám