Hlavní obsah

Nejvýkonnější herní grafika odhalena. Dostupnější model přijde dříve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Na veletrhu CES v americkém Las Vegas nemohla již tradičně chybět společnost Nvidia, která na slavnostní akci představila celou řadu zajímavých novinek. Na své si přišli i náruživí hráči, neboť byl potvrzen příchod nejvýkonnějšího herního modelu GeForce RTX 3090 Ti. Vedle něj jsme se dočkali také dostupnější verze, která se na pultech obchodů objeví ještě během ledna.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3090 Ti

Článek

Hned na úvod je nutné zdůraznit, že společnost Nvidia sice v Las Vegas příchod nové, extrémně výkonné grafiky potvrdila – dokonce ji i ukázala, na další informace si ale budeme muset ještě počkat. Zástupci chtěli fanoušky podniku pouze navnadit, bližší informace o této grafice se ale dozvíme až v průběhu ledna.

I tak lze očekávat, že s ohledem na nárůst výkonu půjde o jednu z nejdražších herních grafik na trhu. Výrobcem doporučená cena modelu GeForce RTX 3090 je totiž 40 999 Kč, v obchodech se ale běžně setkáváme s vylepšenými kartami, které stojí i přes 60 000 Kč.

I když se pořizovací cena může zdát vysoká, předchozí vlajková loď Titan RTX byla ještě dražší, stála 69 500 Kč. To je i jeden z důvodů, proč jsou lidé ochotni skutečně takové peníze za grafiku utratit. Model RTX 3090 je tak v obchodech dlouhodobě nedostupný.

Jak moderní technologie mění podobu videoher

Testy

Levnější model přijde dříve

Místo grafiky GeForce RTX 3090 Ti se tak na veletrhu CES tvůrci zaměřili na druhou novinku určenou pro stolní počítače – grafiku GeForce RTX 3050, která dále rozšiřuje rodinu GPU založených na architektuře NVIDIA Ampere.

Už číselné označení naznačuje, že půjde o nejdostupnější model z generace RTX 30. Výrobce slibuje, že se na pultech obchodů objeví od 27. ledna za ceny od 7199 Kč. I přesto nabídne novinka dostatek výkonu pro hraní nejnovějších titulů s ray-tracingem při více než 60 snímcích za sekundu.

„Vzhledem k tomu, že 75 % hráčů stále hraje na GPU GTX, představuje model 3050 s RT jádry druhé generace i Tensor jádry třetí generace pro DLSS a umělou inteligenci velmi zajímavou příležitost k přechodu na RTX,“ uvedli zástupci společnosti Nvidia na akci.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3050

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Hrát se dá i na pomalých PC a mobilech

Letošní Vánoce hráčům příliš nepřejí. Konzole nové generace jsou už více než rok beznadějně vyprodané a velmi složitá je kvůli nedostupnosti komponent také...

Výběr článků

Načítám