Hlavní obsah

Špičkový Xbox prý přijde s levnější posilou. A to už v srpnu

Novinky, huj

Společnost Microsoft se chystá letos před Vánocemi nabídnout špičkový Xbox Series X, což bude vůbec nejvýkonnější televizní konzole na světě. Podle serveru The Verge nicméně americký softwarový gigant přijde i s levnějším modelem, aby uspokojil i méně náročné hráče.

Nový Xbox Series X se začne prodávat před VánocemiVideo: archív výrobce

 
Článek

Hned na úvod je nutné podotknout, že Microsoft zatím oficiálně potvrdil pouze příchod nového Xka. V kuloárech se nicméně již delší dobu hovoří o tom, že v plném proudu jsou práce také na levnějším modelu.

Podle serveru The Verge zatím základní provedení nese kódové označení Lockhart a je určeno pro hraní v rozlišení Full HD.  Proti tomu Xbox Series X díky výkonnějším součástkám stačí na plynulé hraní ve standardu 4K.

Bližší informace o chystané levné novince ale zatím nejsou známy. Změnit by se to mělo ale nejspíše již příští měsíc, podle současných plánů se americký softwarový gigant údajně totiž chystá odhalit novou konzoli během srpna. Prodej by pak začal před Vánocemi společně s výkonnějším Xkem.

Microsoft prozradil, jaké hry poběží na novém Xboxu

Hry a herní systémy
Foto: archív výrobce

Xbox Series X

Srdcem konzole Xbox Series X bude osmijádrový procesor z dílny AMD s architekturou Zen 2, který se dovede rozpálit až na 3,8 GHz. Půjde přitom o čip s 16 vlákny. Nedílnou součástí celého čipsetu bude také integrovaný grafický čip postavený na architektuře AMD RDNA 2, který nabídne frekvenci až 1,825 GHz. Grafika by tak měla být v praxi zhruba o 20 % výkonnější než AMD Radeon RX 5700 XT.

Počítá se také s 16 GB paměti typu GDDR6, která bude rozdělena na dvě části, konkrétně na rychlejší a pomalejší. 10 GB totiž nabídne propustnost 560 GB/s a zbylých 6 GB jen 336 GB/s. Podtrženo, sečteno – Xbox Series X nabídne výkon 12 TFLOPS.

Případní zájemci mohou počítat také s velmi rychlým úložištěm. Konkrétně bude Xbox Series X vybaven NVMe SSD s kapacitou 1 TB. Výrobce se navíc zajímavě vypořádal i s případnou rozšiřitelností, konzole totiž bude využívat speciální proprietární 1TB SSD od Seagatu, které se bude připojovat pomocí speciálního konektoru pro zachování co nejvyšší přenosové rychlosti.

Cena modelu Xbox Series X bude prozrazena až později. Už nyní je ale jasné, že pokud Microsoft přichystá odlehčení model, nabídne jej za nižší cenovku.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám