Hlavní obsah

Sony příští měsíc definitivně končí s počítači

Novinky, zgl

Společnost Sony oznámila již v únoru, že hodlá prodat svou počítačovou divizi investičnímu fondu Japan Industrial Partners. Obchod by měl být dokončen již v průběhu tohoto měsíce. Uvedl to server Liliputing.

Foto: archív výrobce

Designová řada ultramobilních notebooků Vaio P.

Článek

Od začátku června by tak měly být produkovány počítače pouze pod hlavičkou nové společnosti Vaio Corporation. Místo Sony tak ponesou značku pouze Vaio. Zda budou tyto stroje prodávány pouze v Japonsku, nebo se budou snažit uspět také na zahraničních trzích, zatím není jasné.

Sony se místo notebooků bude více soustředit na počítačové tablety a chytré telefony. Základ nabídky japonského výrobce budou tvořit samozřejmě také televizory, fotoaparáty, herní konzole a další domácí elektronika.

Sony diktovalo módní styl počítačů 

Tyto kroky by měly zajistit podniku ziskovost. Aktuálně se Sony totiž potýká se ztrátou téměř 130 miliard jenů (25 miliard Kč). Podle vyjádření zástupců firmy zůstanou finanční výsledky v červených číslech i letos. [celá zpráva]

Počítače společnosti Sony byly vždy vnímány jako prémiové zboží. Trhu přenosných počítačů totiž počítače tohoto výrobce diktovaly módní styl. A to nejen poslední roky, ale už od devadesátých let minulého století.

Foto: archív výrobce

Hned jedna z prvních generací notebooků Vaio slavila na trhu úspěch. Model PCG-505 byl totiž na tehdejší dobu nebývale tenký.

Foto: archív výrobce

Na kompaktní rozměry sázel v roce 1998 VAIO C1. Měl displej s úhlopříčkou 8,9 palce a pracoval pod operačním systémem Windows 98.

Foto: archív výrobce

Řada Vaio neobsahuje pouze přenosné počítače. Série MX experimentovala v roce 2000 s propojením tradičního stolního PC a hudebním mikrosystémem.

Foto: archív výrobce

Na experimenty s hybridy byli inženýři ze Sony experti. V roce 2002 přinesli řadu Vaio W kombinující klasické PC a TV.

Foto: archív výrobce

Nízkou hmotnost a extrémně tenkou konstrukci nabídl v roce 2004 model Vaio X505. Zlé jazyky často tvrdí, že právě tímto modelem se inspirovali designéři Applu při návrhu prvního Macbooku Air v roce 2008.

Foto: archív výrobce

Předchůdcem dnešních tabletů byl futuristický přístroj Vaio UX. Nabídl výsuvnou klávesnici a dotykový displej.

Foto: archív výrobce

Spojit funkce PC a TV se zástupci společnosti Sony snažili opět v roce 2005, tentokrát však elegantněji a hlavně výrazně výkonněji. 20palcový displej, 1 GB operační paměti a 3GHz procesor Intel Pentium 4 - to byly na tehdejší dobu špičkové parametry.

Foto: archív výrobce

V roce 2009 přišla Sony s ultramobilní řadou Vaio P. Tyto přístroje byly tak kompaktní a nabízely se v atraktivních barevných variantách.

Foto: archív výrobce

V roce 2009 se na pultech obchodů objevil model Vaio X. Vážil pouze 655 gramů a podle výrobce byl tehdy nejtenčím notebookem na světě.

Foto: archív výrobce

Sony VAIO Fit 14A multi-flip

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám