Hlavní obsah

Prodej počítačů stoupl v březnu až o 150 procent

– Praha

Prodej notebooků a počítačů v internetových obchodech vzrostl v první polovině března až o 150 procent. O polovinu se pak zvýšil prodej tiskáren. Kvůli výpadku dodávek z Číny a problémům s distribucí mohou být některá zařízení dočasně nedostupná. Vyplývá to z informací firem.

Foto: mif, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kvůli práci z domova si zákazníci pořizují vybavení k notebookům, především redukce, adaptéry, monitory a sluchátka vhodná pro telekonference. "Počítače a notebooky rostou o více než 150 procent. Objednávají je nyní jak samotné firmy pro své zaměstnance, tak i jednotlivci, kteří od svých zaměstnavatelů nedostali vhodné vybavení pro práci z domova," řekla mluvčí Mall.cz Pavla Hobíková.

Podle společnosti Shoptet vzrostl na konci února a v prvních dvou březnových týdnech prodej PC v e-shopech v průměru o 50 procent, notebooky rostly o 32 procent a prodej tiskáren stoupl o 53 procent.

Globální dodávky smartphonů v únoru kvůli viru rekordně klesly

Mobil

Kvůli zvýšené poptávce začíná být podle ředitele IDC-softwarehouse Karla Diviše kritický nedostatek jakéhokoliv hardware pro firemní odběratele. "Je problém nakoupit i obyčejné PC nebo laptop. Ještě jsou asi předzásobené maloobchody a e-shopy, ale velkoobchody již defacto nic nemají, dodávky převážně z Číny přestávají probudit," uvedl.

Podle ředitele cloudových služeb společnosti Algotech Petra Loužeckého masivní přesun zaměstnanců na tzv. home office po vyhlášení nouzového stavu s sebou nese velký tlak na dodavatele koncových zařízení. "První dny nařízení byly ve znamení hromadných objednávek notebooků a monitorů, na které pochopitelně nebyly velkoobchody připraveny. A to ve spojení s jen postupně se obnovující výrobou v Číně, může vést k dočasnému omezení dostupnosti některých typů hlavně firemních počítačů. Stejné je to s díly pro kompletaci například serverů, které jsou též vyráběny v Asii, i zde lze pocítit výpadek produkce a distribuce," podotkl.

Největší výrobce počítačů Lenovo připustil možnost krátkodobých výpadků kvůli problémům u dodavatelů komponentů a přepravců. "Lenovo má nicméně kvalitní distribuční i dodavatelskou síť, tudíž se s 30 a více továrnami po celém světě nemusí nijak omezovat a relativně se jim daří minimalizovat potenciální dopad na koncového zákazníka," řekla mediální zástupkyně Angelika Raisová.

Dopad šíření koronaviru musí řešit i další velký výrobce Dell. "Pozorně sledujeme dodací lhůty a posuzujeme všechny možnosti, které by pomohly zmírnit dopad na naše obchodní a dodavatelské řetězce. Veškeré tyto aktuální informace jsou k dispozici zákazníkům, partnerům a prodejcům již během procesu objednávky," uvedlo české zastoupení Dellu ve vyjádření.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám