Hlavní obsah

Práce z domova hraje největšímu výrobci počítačů do karet. Zisk je rekordní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Čínský výrobce osobních počítačů Lenovo Group měl ve třetím finančním čtvrtletí díky trendu práce z domova, který zvýšil poptávku po jeho výrobcích, rekordní zisk. Zvýšil ho o 62 procent na 640 milionů dolarů (13,8 miliardy Kč). Největší výrobce osobních počítačů na světě to uvedl ve svém středečním sdělení.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Logo čínského výrobce počítačů Lenovo

Článek

Rekordní byly v období od října do konce prosince i tržby. Ty stouply o 17 procent na 20,1 miliardy dolarů, analytici je přitom v anketě společnosti Refinitiv odhadovali na 18,4 miliardy dolarů.

Lenovo uvedlo, že celosvětová poptávka po komerčních počítačích, s výjimkou Chromebooků, ve čtvrtletí vzrostla třetím nejvyšším tempem od roku 1998. Zákazníci kupovali výrobky vyšší třídy, přenosné a vysoce kvalitní počítače.

Na ohebné displeje lákají PC i mobily

Testy

Hybridní model práce

Generální ředitel a předseda představenstva Jang Jüan-čching sdělil, že firma těží z přechodu na hybridní model práce, kdy zaměstnanci zůstávají některé dny doma. Zdůraznil, že ten přetrvá i po pandemii a přechod na něj oznamuje stále více společností.

„To pomůže zvýšit poptávku po PC alespoň tak, aby se udržela současná úroveň kolem 340–350 milionů (za rok),” dodal Jang s odkazem na prognózu poradenské společnosti IDC pro poptávku na léta 2022 až 2025.

Lenovo ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 dosáhlo tržního podílu 24,6 procenta na celosvětovém prodeji počítačů. Za ním následují pode údajů společnosti Gartner firmy HP a Dell.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám