Hlavní obsah

Počítačový procesor prodávají za 20 Kč. Chyba to není

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačové procesory se zpravidla prodávají za částky ve výši několika tisíc korun, v případě těch nejvýkonnějších modelů může ale jít klidně i o statisíce. Přesto se britská nadace Raspberry Pi Foundantion nyní rozhodla prodávat vlastní čipy za pouhý jeden dolar, tedy v přepočtu zhruba za 20 Kč.

Foto: archív výrobce

Procesor Raspberry RP2040.

Článek

Zmiňované modely za pár tisíc korun budou samozřejmě výkonnější než čip Raspberry RP2040. To ale nic nemění na tom, že novinka je nejlevnějším procesorem, který se objeví na pultech obchodů.

Čip Raspberry RP2040 se objevil například už v desce Nano RP2040 Connect od Arduina, samotný jej však uživatelé doposud koupit nemohli. Lidé se toho ale opakovaně dožadovali, jak upozornil zakladatel nadace Raspberry Pi Foundantion Eben Upton.

Miniaturní PC zlevnilo na méně než tisícovku

Hardware

Britský výrobce se proto skutečně rozhodl prodávat i samotný čip RP2040, který se klidně může stát základem nějakého malého počítače. Lze nicméně předpokládat, že většina lidí jej využije do vlastních „kutilských projektů“, například pro nejrůznější výrobky ze světa internetu věcí, respektive pro chytrou domácnost.

Jde o dvoujádrový procesor, jehož základem jsou jádra ARM Cortex-M0+ s 264kB vlastní pamětí. V první vlně bude nabídnuto přímo prostřednictvím oficiálního obchodu Raspberry Pi Foundantion 40 000 nových procesorů za již zmiňovaný dolar.

Teprve podle zájmu ze strany zákazníků se následně britská nadace rozhodne, zda bude v prodeji samotných procesorů pokračovat.

Proslavili se počítači

Raspberry Pi Foundantion se v minulých letech proslavila především výrobou extrémně levných počítačů. Ty se dají pořídit už za méně než tisícovku, jde však o kompaktní modely s omezenou funkčností, které jsou dodávány dokonce i bez počítačové skříně.

Na pultech obchodů je aktuálně například Raspberry Pi 4 Model B, který ve srovnání s předchůdci doznal značných vylepšení. U čtyřky totiž tvůrci zapracovali především na výkonu, díky čemuž se malá zelená destička může měřit s klasickými stolními sestavami.

Foto: archív výrobce

Raspberry Pi 4 Model B

Nepočítejte samozřejmě, že byste mohli na tomto levném stroji hrát moderní hry, nicméně na kancelářskou práci a multimédia má síly více než dost. Raspberry Pi 4 Model B zvládne například obsluhovat hned dva připojené monitory s rozlišením 4K najednou. O tom si předchozí generace tohoto unikátního počítače mohly nechat jen zdát.

Vyšší výkon je zásluhou především procesoru Broadcom BCM2711, jehož čtyři jádra udávají pod operačním systémem Linux pracovní tempo při rychlosti 1,5 GHz. Do vínku dostala sestava dále grafické jádro VideoCore IV, gigabitový ethernet či USB 3.0.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám