Hlavní obsah

Osmkrát vyšší výkon než předchůdce. V Ostravě spustí modernizovaný superpočítač

– Ostrava

V národním superpočítačovém centru IT4Innovations v Ostravě bude na podzim uveden do provozu modernizovaný superpočítač Anselm. Bude mít výkon 830 teraflops, tedy osmkrát větší než jeho předchůdce instalovaný v roce 2013. Uvedla to mluvčí centra Zuzana Červenková. Cena superpočítače je bez DPH více než 70 milionů korun.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ostravský superpočítač Anselm.

Článek

Ředitel IT4Innovations Vít Vondrák uvedl, že poptávka po výpočetních zdrojích v ostravském superpočítačovém centru aktuálně více než dvojnásobně přesahuje kapacity. „Jsem proto rád, že instalací modernizovaného klastru můžeme v dalším kole grantové soutěže vyjít vstříc více zájemcům o výpočetní čas a rovněž vyhovět jejich požadavkům na nejnovější technologie, jakými jsou například GPU akcelerátory,“ uvedl Vondrák.

Budova centra IT4Innovations se v areálu Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava otevřela přesně před pěti lety a tehdy se do ní stěhovalo zhruba 50 zaměstnanců. „Dnes jich budovu využívá přes 150, z toho je 70 procent vědeckých pracovníků a zbytek tvoří pracovníci superpočítačových služeb a administrativy,“ uvedla Červenková.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Superpočítač Salomon je umístěn v datovém sále s 15procentní hladinou kyslíku.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Pohled na části superpočítače Salomon, který stál kolem 275 miliónů korun.

V roce 2015 byl v centru zprovozněn superpočítač Salomon, který byl v době svého spuštění s výkonem dva petaflopsy 40. nejvýkonnějším superpočítačem na světě. Červenková uvedla, že dnes je na 282. místě. Letos byl v centru spuštěn systém NVIDIA DGX-2, který se specializuje na výpočty umělé inteligence. Příští rok má být v centru instalován EuroHPC petascale superpočítačový systém, který bude mezi 50 nejvýkonnějšími superpočítači světa.

Červenková uvedla, že výpočty ze superpočítačového centra slouží především k vědeckým účelům pro úlohy z oblasti materiálového inženýrství, chemie a biověd, ale mají využití i v komerční sféře, především v průmyslu. Superpočítače se využívají například k rozsáhlým datovým analýzám, při vývoji nových materiálů, léků, letadel, pro simulace klimatu, studium planet v naší sluneční soustavě i mimo ni nebo při vývoji nových technik pro ultrazvukové operace a stimulace mozku.

Své výpočetní zdroje poskytuje IT4Innovations tuzemským akademickým institucím zdarma na základě grantových soutěží. Část výpočetní kapacity se využívá ke spolupráci s průmyslovými partnery. „Firmy si výpočetní čas našich superpočítačů mohou pronajmout nebo také využít odborné znalosti expertů z IT4Innovations pro komplexní řešení konkrétního problému,“ uvedla mluvčí.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Jak pracují superpočítače

Superpočítače zabírají na rozdíl od běžných stolních počítačů celé budovy. Jsou sestaveny z tisíců procesorů a mají stejný výkon jako stovky běžných PC. To, co dokáže superpočítač spočítat za jediný den, by trvalo běžnému domácímu PC celý rok.

Tomu odpovídá také jejich cena. Superpočítače jsou stejně drahé jako luxusně zařízené rodinné domy. Takto výkonné stroje zkoumají lidskou DNA, dešifrují tajné informace nebo počítají pohyb vesmíru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám