Hlavní obsah

Notebooky budou výrazně rychlejší, dostanou šestijádrové čipy

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrazného vylepšení se v letošním roce dočkají notebooky. Vůbec poprvé totiž u nich budou použity šestijádrové procesory, díky tomu by měl výkon výrazně povyskočit směrem vzhůru. Přenosné počítače se tak v otázce rychlosti budou moci měřit se stolními PC.

Foto: archív výrobce

Nově se v noteboocích objeví procesory Core i9

Článek

Nové procesory uvedla na trh společnost Intel. Na první pohled se to nemusí sice zdát, ale čipy bez nadsázky startují novou éru přenosných počítačů.

Doposud totiž byly ty nejlepší laptopy vybaveny čtyřjádrovými procesory od Intelu, nová čipová řada Intel Core 8000 však nově přináší jader šest, což by se mělo do výkonu přenosných počítačů dramaticky promítnout. Ale na reálné testy si budeme muset ještě počkat.

Mimochodem čtyřmi jádry disponovaly notebooky od roku 2008, kdy byl na pulty obchodů uveden čip Core 2 Quad. To jinými slovy znamená, že za posledních deset let jde o jednu z největších změn, která se týká procesorů v noteboocích.

Vrchol nabídky bude tvořit Core i9

Na výběr bude několik různých procesorů. Hráče a náročné uživatele budou patrně nejvíce zajímat prémiové modely Intel Core i7-8750H a Core i7-8850H. Vrchol nabídky bude nicméně tvořit highendový čip Core i9-8950HK.

Sluší se podotknout, že všechny nové procesory pro notebooky vznikají stejným výrobním procesorem jako čipy Coffee Lake pro desktopy. Rozdíly mezi stolními počítači a notebooky se tedy ještě více smazávají, alespoň v otázce výkonu.

Všechny tři zmiňované čipy nabídnou šest jader a 12 vláken. Základní pracovní frekvence je u modelu Core i7-8750H 2,2 GHz, u čipu Core i7-8850H 2,6 GHz a konečně u procesoru Core i9-8950HK 2,9 GHz. Ve stejném pořadí zmiňme, že se novinky dovedou přetaktovat díky režimu Turbo Boost automaticky až na 4,2 a 4,3 GHz (modely Core i7), respektive až na rekordních 4,8 GHz u modelu Core i9.

Konkurence chybí

Na trh přijdou mimochodem také ořezané čipy Core i5-8400H a i5-8300H. Ty však již nabídnou pouze čtyři jádra. Nově se setkáme také s označením Core i7+, což je v podstatě čip od Intelu, který je doplněn o modul Optane Memory pro zrychlení celého systému.

Kdy přesně se první notebooky s novými procesory od Intelu objeví na pultech obchodů a za jakou cenu, není zatím jasné.

Bude zajímavé sledovat, jak na nové čipy zareaguje konkurenční společnost AMD. Ta se totiž doposud zaměřovala spíše na notebooky s nižším výkonem a v highendovém segmentu jí zástupci chybí. Změnit by se to mohlo po představení nové generace čipů Ryzen.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám