Hlavní obsah

Nejzajímavější novinky na poli LCD televizorů od Panasonicu

Novinky, Tomáš Hort

Společnost Panasonic se od nového roku nebude soustředit jen na výrobu plazmových televizorů. Pod nátlakem trhu představila v Londýně několik řad LED LCD televizorů. Nechybí mezi mini ani čtyři 3D modely o velikostech 82 a 94 centimetrů.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Nová Panasonic 3D LED LCD televize

Článek

Společnost Panasonic je známa především výrobou plazmových televizorů, do jejichž vývoje investovala v uplynulém desetiletí nemalé částky. Jenže poslední dobou zákazníci slyší spíše na ultratenké LED LCD modely. Ač se dlouho zdálo, že si firma půjde svou cestou pouze s nabídkou plazmových modelů, stále se zvětšující trh s LCD televizemi nakonec zařídil své. Nejspíše proto Panasonic v Londýně představil několik nových řad LED televizí.

Nové modely podporují v nejvyšších verzích řad DT30 a DT35 technologii 3D, tedy trojrozměrný obraz za použití aktivních 3D brýlí. Po vlastním vyzkoušení mohu říci, že 3D obraz je na vydaných menších modelech o velikostech 82 (32“) a 94 (37“) centimetrů mnohem snesitelnější, než na obřích televizích s úhlopříčkami přes 100 centimetrů. Rozlišení obrazu těchto 3D modelů je Full HD, tedy 1920x1080 obrazových bodů.

Foto: Panasonic, Novinky

Panasonic L32DT35 - 82 centimetrová 3D LED LCD televize z nejvyšší série DT35

Typ LCD displeje použitý u těchto čtyř modelů se označuje jako IPS Alpha. Výrobce tedy zvolil kvalitnější technologii v oblasti podání barev, než je u starších TN panelů. Překvapivě při použití IPS panelu je specifikační doba odezvy pouze 2ms. I u kvalitních monitorů k počítači s technologií LCD panelu IPS jsou doby odezvy kolem 5 ms. Otázkou zůstává, jaká bude reálná odezva.

IPS technologie LCD panelů by měla mít i lepší pozorovací úhly. Ty jsou u představených modelů poměrně slušné, ale opět nelze u LCD čekat zázraky či vysokou kvalitu obrazu při pohledu ze strany. LED podsvícení by mělo zajišťovat rovnoměrné podsvícení ve všech částech displeje. Při prezentaci nových modelů si však u posouvajícího se obrazu nešlo nevšimnout „duchů“ u spodní hrany. To je bohužel neduh mnoha LED LCD.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Nejmenší představené modely LED LCD televizí patří do řady D35, ve které jsou dva modely o velikosti 19 a 24 palců (48 a 58 centimetrů).

Použitá snímkovací technologie je označována jako 400 Hz. U Panasonicu je však tato hodnota (stejně jako 600 Hz u plazem) neporovnatelná s obnovovací frekvencí běžných monitorů, které mívají 60 či 120 Hz. Jedná se totiž i o součet podsnímků, které mají zaručit dle výrobce lepší kvalitu celkového obrazu.

Na trhu s televizemi jsou nyní populární ultratenké modely. Panasonic nazývá svůj štíhlý design jako „Pure Line“. Šířka nových LED LCD modelů v nejvyšších řadách DT30 a DT35 je malá, ovšem přesné specifikace zatím neznáme. Osazení konektory je u těchto vyšších modelů dobré. Ve zkratce - 4xHDMI, 3xUSB, 1xsíťový konektor či slot na SD kartu. Podporována je služba Viera Connect (dříve Viera Cast). Na připojenou SD kartu či externí pevný disk lze nahrávat filmy, což je potěšitelné.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Nově představených LCD televizí je opravdu hodně. Zcela vpravo jsou vidět tři nejnižší modely. Jsou sice velmi levné, ale jejich na dnešní poměry větší šířka vypadá špatně.

Panasonic bude, mimo v předchozích odstavcích představených řad, nabízet také levnější modely bez 3D a dalších funkcí. Například v sérii LED LCD televizí D35 nabídne velmi malé modely o velikostech 19 a 24 palců, tedy s úhlopříčkou 48 a 58 centimetrů. Ty už mají pouze dva USB vstupy, nahrávání na externí disk, obrazový vstup HDMI a síťový konektor. Představeny byly také LCD televize nejlevnějšího segmentu z řad E30, E3 a C3.

Všechny nové modely by měly být na trhu dostupné v průběhu dubna. Ceny zatím nejsou stanoveny a dostupné nejsou ani podrobnější specifikace. Avšak uvedení tolika řad LCD televizí je velkou změnou a jasným signálem, že na trhu ještě doby LCD televizí jen tak neskončí. To je však škoda pro nás zákazníky, neb už známe mnoho lepších a kvalitnějších technologií zobrazení, které zůstanou alespoň prozatím v pozadí. Doba OLED displejů je ještě daleko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám