Hlavní obsah

Nejvýkonnější herní grafiku má Asus. Láká na unikátní chlazení

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Asus uvedla na trh novou grafickou kartu GeForce ROG Matrix RTX 2080Ti, která by měla představovat ten nejvýkonnější model určený pro hráče. Novinka nabízí svižnější pracovní tempo ve srovnání s konkurencí především díky unikátnímu systému chlazení. Daní za všechny přednosti je nicméně vyšší pořizovací cenovka.

Foto: archív výrobce

Asus GeForce ROG Matrix RTX 2080Ti

Článek

Grafických karet s čipy GeForce RTX 2080 Ti je na pultech obchodů celá řada. S ohledem na to, že tyto modely cílí na ty nejnáročnější hráče, není patrně velkým překvapením, že ceny startují těsně pod hranicí 30 000 Kč.

Jde přitom pouze o cenovku za samotnou grafickou kartu. Další desítky tisíc si případní zájemci musí připravit ještě na základní desku, procesor, paměti a další nezbytné komponenty, jako jsou například skříň či zdroj.

Foto: archív výrobce

Asus GeForce ROG Matrix RTX 2080Ti

Nová grafika od Asusu zvaná GeForce ROG Matrix RTX 2080Ti má stavět na stejném čipu jako modely za zmiňovaných 30 000 Kč. Výrobce ji však od základu překopal, což se promítlo do pořizovací ceny – ta se šplhá až k hranici 50 tisíc, konkrétně činí 48 999 Kč.

Cena za nejlepší provedení této špičkové grafiky je nicméně opodstatněná. Jde totiž o vůbec první kartu od Asusu, která nabízí speciální systém chlazení Infinity Loop. Ten spojuje klasické lopatkové chladiče a uzavřený okruh vodního chlazení.

V praxi tak případní zájemci získají v podstatě vodní chlazení v základním balení, aniž by museli dokupovat další speciální chladiče či jinak upravené karty.

Ticho na prvním místě

Přednosti vodního chlazení jsou přitom nepopiratelné, celý systém je účinnější, díky čemuž si grafika až do 55 °C vystačí pouze s vodním chlazením. Je tedy naprosto tichá. Teprve po překročení zmiňované hranice se roztočí tři ventilátory.

Navrhnout a zrealizovat takový systém chlazení nebylo přitom vůbec jednoduché. Do rozměrů běžné grafiky se totiž kromě uzavřeného vodního okruhu muselo vejít například také miniaturní čerpadlo, pasivní část chladiče a již zmiňované tři ventilátory.

Jádro karty Asus GeForce ROG Matrix RTX 2080Ti je taktováno na 1350 MHz, v případě potřeby se ale automaticky přetaktuje na 1815 MHz. Grafika má k dispozici 11 GB paměti typu GDDR6 se 352bitovou sběrnicí. Z nabízených rozhraní je k dispozici PCIe 3.0 x16 slot pro připojení k základní desce a dále pak konektory 2x HDMI, 2x DisplayPort a 1x USB typ-C.

Foto: archív výrobce

Asus GeForce ROG Matrix RTX 2080Ti

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám