Hlavní obsah

Nejvýkonnější herní grafika jen tak nebude. Čekání se prodlužuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Společnost Nvidia odhalila minulý měsíc na veletrhu CES v americkém Las Vegas nejvýkonnější grafickou kartu GeForce RTX 3090 Ti. Příliš detailů ale zástupci neprozradili. A i když jsme se bližších informací měli dočkat ještě během ledna, nestalo se tak.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3090 Ti

Článek

Nvidia sice v Las Vegas příchod nové, extrémně výkonné grafiky potvrdila – dokonce ji i ukázala, další informace ale zástupci podniku přislíbili zveřejnit až „později v tomto měsíci“, tedy v lednu. To se ale nakonec nestalo.

Kdy se tedy bližších informací dočkáme, především tedy potvrzení ceny a termínu uvedení na trh, zatím není jasné. Na zahraničních serverech se totiž začínají množit informace, že Nvidia prozatím mlčí kvůli problémům ve výrobě.

I tak lze očekávat, že s ohledem na nárůst výkonu půjde o jednu z nejdražších herních grafik na trhu. Výrobcem doporučená cena modelu GeForce RTX 3090 je totiž 40 999 Kč, v obchodech se ale běžně setkáváme s vylepšenými kartami, které stojí i přes 70 000 Kč.

Výkonné herní grafiky se zabydlely po měsících čekání v obchodech. Ceny klesly

Hardware

Nejlevnější model z vrhu

Ještě před koncem ledna byla oficiálně uvedena do prodeje karta GeForce RTX 3050, která je nejlevnějším modelem z nové generace grafik. Ta se v obchodech nabízí od 7199 Kč, s vylepšeným chlazením a přetaktovaným čipem se ale cenovka může vyšplhat i na dvojnásobek.

Aktuálně však v obchodech není k mání prakticky žádná grafika s jádrem GeForce RTX 3050. Kusy, které na český trh dorazily, totiž prodejci nabídli výhradně v rámci svých herních sestav. Tedy nikoliv jako samostatné karty.

Přestože jde o nejlevnější kartu ze série RTX 30, staví nový model GeForce RTX 3050 stále na stejné architektuře Ampere jako výkonnější bratříčci. Díky tomu by novinka měla nabídnout dostatek výkonu pro hraní nejnovějších titulů s ray-tracingem při více než 60 snímcích za sekundu.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3050

Reklama

Související témata:

Související články

Hrát se dá i na pomalých PC a mobilech

Letošní Vánoce hráčům příliš nepřejí. Konzole nové generace jsou už více než rok beznadějně vyprodané a velmi složitá je kvůli nedostupnosti komponent také...

Výběr článků

Načítám