Hlavní obsah

Nejvýkonnější grafika na světě je jen pro vyvolené. Koupit nepůjde

Novinky, rim

Společnost Nvidia tento týden představila v tichosti novou nejvýkonnější grafickou kartu na světě. Na tom by patrně nebylo nic tak překvapivého, kdyby nešlo o limitovanou edici pouhých 20 kusů, která se do prodeje vůbec nedostane.

Foto: archív výrobce

Titan V CEO Edition, v pozadí je šéf podniku Jensen Huang.

Článek

Nejvýkonnější grafiku odhalil přímo šéf podniku Jensen Huang na konferenci Computer Vision and Pattern Recognition v Salt Lake City. Novinka se jmenuje Titan V CEO Edition a šéf společnosti se na ní osobně podílel – každou grafiku z limitované edice totiž vlastnoručně podepsal.

Větší paměť, jádro stejné

CEO Edition je v podstatě vylepšená verze loňského modelu Titan V. Kromě podpisu se proti někdejšímu královi grafického trhu liší ještě kapacitou operační paměti. Původní model měl totiž pouze 12 GB paměti, zatímco novinka má k dispozici rovnou 32 GB.

Přitom už hodnota 12 GB patřila k tomu nejlepšímu na trhu, verze s 32 GB je v současnosti prakticky bezkonkurenční.

Foto: archív výrobce

Nvidia Titan V

Nárůst výkonu by tedy měl jít v praxi poznat, byť ostatní součástky zůstaly stejné jako u původního modelu Titan V. Jeho srdcem je čip s 21,1 miliardy tranzistorů a 5120 CUDA jádry, který udává pracovní tempo při frekvenci 1200 MHz. Dokáže se ale automaticky přetaktovat až na 1455 MHz. Je také důležité zmínit, že jádro bylo vyrobeno moderním 12nm procesem. Novinka má stejně jako předchůdce k dispozici 320 texturovacích jednotek.

Asi není potřeba zdůrazňovat, že na Titanu V a také jeho vylepšené verzi CEO Edition půjdou bez problémů hrát i ty nejmodernější hry v rozlišení 4K. Na hráče nicméně novinka primárně necílí, výrobce její uplatnění vidí spíše v sofistikovaných systémech pro umělou inteligenci.

Naprostý unikát

Právě proto bylo také všech 20 karet z limitované edice rozdáno na konferenci výzkumníkům v oblasti strojového učení, kteří je budou moci využít při své práci. Do prodeje se tedy novinka vůbec nedostane a více než zmiňované dvě desítky karet vyrobeny už nebudou.

Právě to ale z modelu CEO Edition dělá takový unikát. Titan V se totiž s ohledem na svůj výkon nabízí v zahraničí v přepočtu za téměř 80 000 Kč, cena limitované edice bude logicky mnohonásobně vyšší.

Foto: archív výrobce

Nvidia Titan V

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám