Hlavní obsah

Nejlevnější z nové generace. Lidová herní grafika vyjde na sedm tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek se začne oficiálně prodávat karta GeForce RTX 3050, která je nejlevnějším modelem nejnovější generace grafik s počáteční trojkou v názvu. Navzdory atraktivní cenovce ale výrobce slibuje solidní výkon pro hráče.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3050

Článek

Nejlepší karty ze série RTX 30 se prodávají za částky blížící se hranici 70 000 korun. Řeč je o modelu GeForce RTX 3090, který je stále ještě tím nejvýkonnějším v nabídce grafických karet s jádrem Nvidia.

Cena je u novinky GeForce RTX 3050 daleko nižší, referenční model se bude nabízet již od 7199 Kč. Jedním dechem je ale nutné dodat, že v Česku se oficiálně referenční modely od společnosti Nvidia nenabízí. K mání jsou místo toho upravené verze s vylepšeným chlazením či přetaktovaným jádrem již z výroby.

Výkonné herní grafiky se zabydlely po měsících čekání v obchodech. Ceny klesly

Hardware

Takovéto modely jsou zpravidla dražší, a to i o několik tisíc korun. Takto upravené grafiky nalezneme v portfoliu společností Asus, Colorful, EVGA, Gainward, Galax, Gigabyte, Inno3D, MSI, Palit, PNY či Zotac.

Přestože jde o nejlevnější kartu ze série RTX 30, jde stále o GPU založené na architektuře Ampere – tedy na stejných stavebních základech jako špičkový model RTX 3090. Díky tomu by novinka měla nabídnout dostatek výkonu pro hraní nejnovějších titulů s ray-tracingem při více než 60 snímcích za sekundu.

„Vzhledem k tomu, že 75 % hráčů stále hraje na GPU GTX, představuje model 3050 s RT jádry druhé generace i Tensor jádry třetí generace pro DLSS a umělou inteligenci velmi zajímavou příležitost k přechodu na RTX,“ uvedli zástupci společnosti Nvidia již v lednu na veletrhu CES 2022, kdy se nová karta poprvé ukázala světu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám