Hlavní obsah

Microsoft neuhlídal parametry nového Xboxu

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Microsoft již loni ukázal světu, jak bude vypadat Xbox Series X. Technické parametry se však snažil držet ještě nějakou dobu pod pokličkou. Jak upozornil server TweakTown, technické specifikace chystané novinky však nyní unikly na internet.

Nový Xbox Series X se začne prodávat před VánocemiVideo: archív výrobce

 
Článek

Podle zveřejněných informací, které však zatím nejsou oficiální, bude mít Xbox Series X celkový výkon 11,8 TFLOPS. Za tak svižné pracovní tempo můžeme vděčit především procesoru AMD Zen 2, jehož osm jader bude pracovat na frekvenci až 3,7 GHz.

Stroj má mít dále k dispozici 4 GB operační paměti typu DDR4 a k tomu ještě 16 GB grafické paměti GDDR6. To by mělo bohatě stačit pro hraní ve 4K, některé tituly ale pravděpodobně poběží i v rozlišení 8K.

Boj o nejlepší televizní konzoli

Hardware

Počítá se také s tím, že konzole bude obsahovat speciální ray tracing jádra, díky kterým nabídnou jednotlivé hry dechberoucí grafiku. Děj konkrétního titulu totiž dokáže nabrat úplně jinou atmosféru, když v krvelačné vřavě vidíte lehce se pohupující vlnky v protékající řece nebo zahlédnete sebe samotného s puškou v ruce v odrazu okna. I pouhá rozsvícená lampička dovede vdechnout díky realističtějšímu vykreslení stínů hororový nádech prakticky jakékoliv místnosti.

Z uniklých dat je také patrné, že konzole bude vybavena SSD jednotkou s kapacitou 1 TB, která nabídne rychlost až 3,8 GB/s. Díky tomu bude rychlejší spouštění her i samotná odezva operačního systému.

Netradiční vzhled

Vzhled je nicméně v porovnání s předchůdci velmi netradiční. Doposud totiž konzole od amerického softwarového gigantu prakticky vždy připomínaly DVD a Blu-ray přehrávače, které bylo možné snadno umístit do stolku pod televizor.

Xbox Series X je daleko rozměrnější a má tvar věže tyčící se směrem vzhůru. Sluší se nicméně podotknout, že konzoli bude možné položit vedle TV i naležato. I přesto ale zabere více místa než současná generace.

Takto vypadá nový Xbox na reálných snímcích

Na přední straně bude jeden USB-A konektor, kterému bude sekundovat vypínač a štěrbinová Blu-ray mechanika. O poznání bohatší je však konektorová výbava vzadu. Zde se nachází dvojice USB-A s označením, zdířka síťového kabelu RJ-45, optický zvukový výstup S/PDIF, HDMI a otvor pro napájecí kabel. Umístěn je zde také speciální obdélníkový konektor, který má údajně sloužit k diagnostice.

Už nyní je nicméně jasné, že v letošním roce bude mít nový Xbox zdatného konkurenta. Společnost Sony se totiž chystá odhalit nový PlayStation 5, a ten by měl podle dostupných informací také nabídnout špičkový výkon.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Staré hry znovu ožily na konzoli od Nintenda

Legendární tituly z herních konzolí SNES a NES si mohou opět zahrát majitelé herních zařízení Switch od společnosti Nintendo. Japonský herní gigant je totiž...

Po konzolích se Atari vrhne na herní hotely

Už příští měsíc by měla opět ožít slavná herní značka Atari, na trhu se totiž objeví reinkarnovaný legendární model. Ambice výrobců jsou nicméně daleko větší,...

Výběr článků

Načítám