Hlavní obsah

Legendární výrobce fotoaparátů Leica chystá vlastní smartphone

Novinky, mif

Leica je ve světě fotografie opravdový pojem. Jde o společnost, která se několik posledních desetiletí zaměřuje na výrobu prémiových fotoaparátů, jež bývají po právu hojně oceňovány. Nyní to vypadá, že se tento výrobce vrhne na výrobu vlastního smartphonu.

Foto: archív výrobce

Leica je uznávaným výrobcem fotoaparátů.

Článek

O novém chytrém telefonu se nepřímo rozpovídal předseda dozorčí rady společnosti Leica Andreas Kaufmann. Ten v rozhovoru pro server CNBC uvedl, že „vytvořit vlastní smartphone s prémiovým fotoaparátem je jeho velký sen“.

Zároveň naznačil, že to nemusí být pouhý sen. Leica se totiž již v minulém roce spojila s čínskou firmou Huawei, se kterou pracuje na vývoji prémiových smartphonů. Konkrétně má tento fotografický gigant na starosti práce na fotoaparátech chytrých telefonů.

Foto: archív výrobce

Huawei P9

A podle Kaufmanna je od toho již jen krůček k tomu, aby podnik představil zcela vlastní model. Tedy přístroj, který neponese jméno žádného dalšího výrobce, ale bude od prvního do posledního šroubku vycházet z návrhu společnosti Leica.

Kdy by se tak mohlo stát, však předseda dozorčí rady neprozradil.

Výroba vlastního smartphonu by nicméně byla pro značku Leica logickým krokem. Mobily totiž pomalu již vytlačily z trhu klasické automobilové navigace a tentýž trend je v posledních letech patrný také v segmentu digitálních fotoaparátů.

Pro většinu lidí je totiž pohodlnější vytáhnout z kapsy chytrý telefon a pořizovat s ním momentky než kvůli tomu tahat s sebou na cestách další přístroj. Výroba vlastního smartphonu by tak společnosti Leica zajistila budoucnost.

Na smartphony vsadil i Kodak

V minulosti se snažila vstoupit do světa smartphonů například společnost Kodak, která si do té doby budovala renomé také především ve světě digitálních fotoaparátů. Model Ektra, který se stále ještě prodává, je spíše fotoaparátem než smartphonem.

Ektra láká na pětipalcový displej s rozlišením Full HD. Ten je proti poškození chráněn odolným sklem Corning Gorilla Glass. V útrobách přístroje pak tepe 10jádrový procesor Helio X-20, který má k dispozici 3 GB operační paměti. Pro uložení dat je pak k dispozici 32GB paměť, kterou lze navíc ještě snadno rozšířit pomocí paměťových karet typu microSD.

Tím nejzajímavějším je ale vcelku pochopitelně použitý fotoaparát. Nabízí rozlišení 21 megapixelů a je vybaven optickou stabilizací, která přijde vhod nejen při focení, ale během natáčení videí. Samozřejmostí je automatické zaostřování, potěší i dobrá světelnost hlavního objektivu F2.0. Vepředu se pak ukrývá 13megapixelová kamera.

Foto: archív výrobce

Kodak Ektra

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám