Hlavní obsah

KVÍZ: Nejen pro ajťáky. Jak dobře znáte zkratky počítačového světa?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačový svět je plný zkratek, které označují technologie i konkrétní produkty. Vyznat se ve všech přitom nemusí být jednoduché ani pro ostřílené ajťáky. Jak jste na tom se svými znalosti, si můžete ověřit v našem kvízu. Zkuste to ale bez nápovědy internetových vyhledávačů…

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek
1. Nebudeme začínat žádnými složitými zkratkami. Věděli byste, co znamená označení GPU?
2. V počítačových systémech existují součástky, bez kterých se PC vůbec nedokáže spustit. A to je i případ RAM. Jaká součástka se pod touto zkratkou ukrývá?
Foto: archív výrobce
3. U hardwarových součástek ještě chvíli zůstaneme. U moderních počítačů se často setkáváme s označením SSD. Co tento výraz znamená?
4. Jednou ze zkratek, kterou musí každý ajťák znát, je BIOS. Věděli byste, co tato čtyři písmenka znamenají?
5. K počítačům v dnešní době již neodmyslitelně patří internet. V souvislosti s celosvětovou počítačovou sítí jste se možná setkali se zkratkou HTTP. Jaká anglická slůvka se za ní skrývají?
Foto: Stanislava Benešová, Novinky
6. Ve světě internetu ještě chvíli zůstaneme. Budete vědět, co znamená zkratka URL?
7. Přišly vám otázky výše příliš jednoduché? Přitvrdíme… Co znamená API?
8. Běžní uživatelé na zkratku CSS patrně příliš často nenarazí, přesto jde ve světě internetu o klíčový standard. Budete vědět, co tento termín znamená?
9. Možná si to ani neuvědomujete, ale ve světě internetové komunikace je velmi důležitý protokol SMTP. K čemu slouží, jasně označuje jeho anglický název.
10. Pokud vám posledních pár otázek přišlo příliš těžkých, na závěr vás necháme trochu vydechnout. S termínem VPN se totiž v praxi setkají i běžní uživatelé. Co tato tři písmenka ale znamenají?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Co všechno doopravdy víte o iPhonech?

Mobil

KVÍZ: Jak dobře znáte klíčové vynálezce počítačového světa?

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám