Hlavní obsah

Koncem února se má prodávat nejlevnější laptop světa

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejchudší děti světa dostanou v červenci dárek - přenosný počítač s cenou do 150 dolarů. Systém bude nejdříve uveden v nejzaostalejších zemích, za všechny jmenujme třeba Pákistán.

Článek

Základy neziskového projektu "One Laptop per Child" (notebook pro dítě) položil institut MIT (Massachusetts Institute of Technology). Jeho cílem je v únoru v první vlně doručit 2500 notebooků v ceně 150 dolarů (zhruba 4000 korun) k dětem z osmi nejchudších zemí světa.

Digitální pomůcka umožní čtení elektronických knih, skrze vestavěnou kameru natáčet vlastní snímky, vytvářet hudbu nebo online komunikovat se spolužáky. 

Plná výroba takzvaného 150ti dolarového notebooku má najet až v červenci. MIT očekává, že v průběhu prázdnin bude vyrobeno kolem pěti miliónů přístrojů.

Unikátní i funkcemi

Přenosný počítač je unikátní nejen svou cenou, ale také některými použitými technologiemi. Protože míří do nejchudších zemí světa, kde se obyvatelům o elektrifikaci zatím ještě ani nezdá, obsahuje přístroj jednoduchou kliku, jejímž točení lze generovat elektrickou energii a dobíjet tak vestavěné baterie. Jedna minuta točení má zajistit deset minut provozu tohoto notebooku, tvrdí zástupci MIT.

Nezbytnou součástí počítače je prachu odolná klávesnice, videokamera, vestavěná Wi-Fi síťovka a operační systém na bázi Linuxu. Systém má obsahovat plnou lokalizaci podle toho, v jaké zemi bude prodáván.

Dalším unikátem, na který jsou vývojáři notebooku pyšní, je barevný plochý displej, který lze na přímém slunci pro lepší viditelnost přepnout do černobílého režimu. "A to je věc, kterou nenajdete ani u 10x dražších notebooků," uvedl Walter Bender, jeden z hlavních organizátorů celého projektu.

Malá spotřeba energie

Laptop je oceňován také díky velmi malé spotřebě. Ta se má údajně rovnat pouhým dvěma wattům, tedy hodnotě asi dvacetinásobně nižší, než vykazují klasické laptopy. Systém totiž neobsahuje pevný disk - namísto něj pracuje s flash pamětí, použit je také speciální typ plochého displeje.

Tvůrci projektu doufají, že v příštím roce bude laptop prodávat již za sto dolarů a dokáží tak systém dostat ke 150 miliónům chudých dětí.

Krádeže mají být časté

Pozorovatelé často uvádí, že v chudých zemích bude notebook častým cílem loupeživých útoků. I na to však mají jeho tvůrci odpověď. Notebok totiž mohou na dálku deaktivovat a zabránit tak tomu, aby byl prodáván na černém trhu.

Pesimisté však dodávají, že crackeři budou tyto případně deaktivované stroje kupovat a posléze ničit jejich vestavěnou ochranu. Doplňují, že pro chudé lidi, kteří si denně vydělají jeden dolar, bude možnost prodat ukradený laptop za stonásobek, velmi lákavé.

Reklama

Související témata:

Související články

Specifikace notebooku do tří tisíc korun

První zprávy o přenosném počítači do tří tisíc korun se objevily počátkem roku 2005. Na projektu se stále usilovně pracuje a dnes se rýsují první přesnější...

Výběr článků

Načítám