Hlavní obsah

Specifikace notebooku do tří tisíc korun

První zprávy o přenosném počítači do tří tisíc korun se objevily počátkem roku 2005. Na projektu se stále usilovně pracuje a dnes se rýsují první přesnější hardwarové specifikace tohoto přístroje.

Článek

Laptop s cenou do 100 dolarů [celá zpráva] vyvíjí nadace MIT založená Nicholasem Negropontem ve spolupráci s několika dalšími společnostmi typu AMD, portálu Google či mediální skupiny News Corp reprezentované miliardářem Rupertem Murdochem.

Zařízení se bude distribuovat pouze v miliónových nákladech a jako takové jej budou moci koupit nejpíše pouze vládní agentury, které je budou obyvatelům třetího světa dále distribuovat.

Anketa
Koupili byste si tento přístroj?
Hlasujte v anketě pod článkem

Cena přístroje by se měla vejít do devadesáti dolarů (asi 2200 korun), zbytek je určen na marži distributorů či k pokrytí neočekávaných výdajů.

Aby se tvůrci vešli do oznámené ceny museli slevit z požadavků zejména na kvalitu LCD displeje - ten tak nebude tvořit původně oznámený 14-ti palcový TFT model, ale 12-ti palcová obrazovka používající technologii elektronického inkoustu - tedy monitor bude černobílý [celá zpráva]. Její cena by neměla překročit 30 dolarů.

Procesor dodá společnost AMD - počítá se s cenou deseti dolarů (zhruba 230 korun); bude se jednat o blíže nespecifikovaný nízko-taktovaný model. Taktéž do deseti dolarů se má vejít i pevný disk a operační paměť.

Software bude tvořit operační systém na bázi Linuxu. Z dalších komponent je po pěti dolarech (120 korunách) počítáno na baterii, vestavěnou klávesnici a asi dalších dvacet dolarů (460) pohltí samotné šasi počítače a elektrická instalace včetně dalších přídavných portů.

Anketa

Koupili byste si tento přístroj?
ano
68 %
ne
32 %
Celkem hlasovalo 1983 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám