Hlavní obsah

Každý desátý prodaný notebook má dotykový displej

Novinky, mif

Dotykové displeje jsou fenoménem dnešní doby. Výrobci chrlí na trh stále nové a nové notebooky. A jak se zdá, zájem o ně není vůbec zanedbatelný. Monitorem, který je možné ovládat prstem, je vybaven každý desátý prodaný přenosný počítač. Vyplývá to z informací výzkumné společnosti IHS za první čtvrtletí letošního roku.

Foto: Asus

Jedním z nejlevnějších notebooků s dotykovým displejem je VivoBook X202E od společnosti Asus. Pořídit jej je možné za méně než 12 000 korun.

Článek

Na celém světě se za první tři měsíce roku prodalo podle IHS 46 miliónů notebooků. Dotykovým displejem jich bylo vybaveno 4,57 miliónu, což odpovídá meziročnímu nárůstu o 51,8 procenta.

Server The Verge však poukazuje na to, že data mohou být nepatrně zkreslená, protože podle konkurenční analytické společnosti Canalys se za první čtvrtletí prodalo 50,5 miliónu laptopů. I v takovém případě by se však jednalo o velice slušný výsledek.

Vysoký zájem je do jisté míry podpořen i klesající cenou. Zatímco před pár lety bylo možné za 12 tisíc korun pořídit pouze základní notebooky, dnes již tato suma stačí na pořízení stroje s dotykovým displejem. [celá zpráva]

Pohodlné ovládání Windows 8

Popularitu dotykových displejů samozřejmě rozpoutaly počítačové tablety. Uživatelé si u nich zvykli na snadnější a v mnoha případech i rychlejší ovládání. Obzvláště to platí v případě systému Windows 8, který je na dotykové panely doslova navrhnut.

Řeč je především o novém uživatelském prostředí, které dříve bylo označováno pracovním názvem Metro. To seskupuje nejpoužívanější programy v dlaždicích a umožňuje uživateli se mezi nimi jednoduše pohybovat.

Vlastní dlaždici má v novém operačním systému každý program a lidé si mohou nastavit, jak přesně by měla vypadat. Například hudební složka tak může být zastoupena ikonou přehrávače nebo se na ní mohou zobrazovat poslední přehrávaná alba a interpreti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám