Hlavní obsah

Nejlevnější notebooky s dotykovým displejem stojí 12 000 korun

Novinky, zgl

Příchod operačního systému Windows 8 rozpoutal zájem o počítače s dotykovými displeji. Zatímco před pár lety bylo možné za 12 tisíc korun pořídit pouze základní notebooky, dnes již tato suma stačí na pořízení stroje, jehož monitor je možné ovládat prstem. Co nejlevnější modely nabízí?

Foto: Asus

VivoBook X202E

Článek

Jedním z nejlevnějších notebooků s dotykovým displejem je VivoBook X202E od společnosti Asus. Tento model vyniká především kompaktními rozměry, je totiž vybaven 11,6palcovým displejem s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů.

Foto: Asus

VivoBook X202E

Hmotnost dosahuje hodnoty 1,3 kg. Snadno si jej tedy spletete s netbookem nebo ultrabookem. Proti první zmíněné kategorii přenosných počítačů je ale citelně výkonnější, i když na druhou ani zdaleka nestačí.

Srdcem novinky je procesor Intel Celeron 847 s frekvencí 1,1 GHz. Tato hodnota se může zdát na dnešní dobu již příliš nízká, ale díky dostatku operační paměti (4 GB) je práce s operačním systémem Windows 8 poměrně svižná.

Foto: Asus

VivoBook X202E

Pro úplnost dodejme, že pod „kapotou“ laptopu se ukrývají integrovaný grafický čip Intel HD a pevný disk s kapacitou 320 GB. Ten nabízí pouze nižší rychlost 5400 ot./min., to ale není v dané cenové kategorii nijak výjimečné. Samozřejmě nechybí ani adaptéry WiFi a Bluetooth.

Podle nákupního rádce Zboží.cz od společnosti Seznam je dotykový notebook Asus VivoBook X202E možné zakoupit už za 11 468 Kč. Některé nabídky se však šplhají až za hranici 13 tisíc korun.

Lepší výbava a vyšší výkon

Jen o pár stokorun dráž, konkrétně za 12 60715 293 Kč, je možné pořídit konkurenční model Acer Aspire V5-431P, který je o něco výkonnější. Vybaven je totiž procesorem Intel Pentium 987 s frekvencí 1,5 GHz. Kapacita operační paměti (4 GB) a typ grafické karty (Intel HD) jsou pak totožné jako u předchozího modelu.

Vyšší je i kapacita pevného disku. 500GB úložný prostor však také nabízí rychlost pouze 5400 ot./min. S rychlejším diskem (7200 ot./min.) nebo dokonce SSD jednotkou by byl tento model ještě svižnější. Tím by se ale logicky zvýšila i jeho prodejní cena.

Foto: Acer

Aspire V5-431P

Dotykový displej laptopu od společnosti Acer má úhlopříčku 14 palců a rozlišení 1366 x 768 obrazových bodů. Stejně jako model od Asusu zvládne rozeznat až deset dotyků najednou.

Za samozřejmost je pak v dnešní době možné považovat vestavěnou webkameru, DVD vypalovačku i bezdrátové adaptéry WiFi a Bluetooth. Hmotnost však již v porovnání s předchozím dotykovým notebookem povyrostla na 2,1 kg.

Foto: Acer

Aspire V5-431P

Jak je z řádků výše již patrné, oba dotykové notebooky cílí na jinou sortu zákazníků. Zatímco Asus VivoBook X202E ocení díky kompaktním rozměrům především lidé, kteří tráví více času na cestách, model Acer Aspire V5-431P je určen pro zájemce kladoucí důraz na vyšší výkon i kapacitu úložného prostoru.

Náročnější zákazníci se nejspíše poohlédnou po vyšší kategorii notebooků. Dotykový displej a výkonný procesor Intel Core třetí generace nabízí například modely Envy TouchSmart 4-1160c, Asus Taichi 21, Acer Aspire S7, Samsung 540U či Lenovo Yoga. Jejich cena se však již šplhá na více než 20 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám