Hlavní obsah

Jak se změnily počítače za 25 let

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítače dnes bere většina lidí za naprostou samozřejmost. Před 25 lety to ale rozhodně neplatilo. Co uměly tehdejší stroje a co dokážou moderní sestavy? Změnil se logicky výkon, ale velmi dramaticky i ceny.

Jak se změnily počítače za 25 letVideo: Novinky

 
Článek

Česká republika si v pondělí připomíná 25. výroční připojení k internetu. Není proto od věci se podívat na to, na jakých strojích se tehdy pracovalo.

Tehdejší dobu krásně ilustruje leták s nabídkou Dream PC (Snových počítačů) z časopisu Score. V něm se základní sestava zvaná Avenger nabízela za bezmála 52 tisíc korun. Za tuto částku případní zájemci získali procesor AM 5 taktovaný na 133 MHz. Celý stolní počítač měl k dispozici 1,08GB pevný disk, 8 MB operační paměti a součástí dodávky byl i 14palcový monitor s rozlišením 1024 x 768 obrazových bodů.

Foto: archív magazínu Score

Nabídka nových počítačů z první poloviny 90. let

Pokud si lidé sáhli ještě citelně hlouběji do kapsy, mohli získat to nejlepší, co bylo tehdy k dostání. Za 162 700 Kč se nabízela sestava Predátor. Ta byla vyzbrojena procesorem Intel Pentium, který udával pracovní tempo při frekvenci 166 MHz. Pevný disk měl kapacitu 2,1 GB a operační paměť 32 MB. Stejně jako Avenger běžel i tento model na operačním systému Windows 3.11.

Dovolit PC si nemohl každý

Jakkoliv se parametry mohou zdát z dnešního pohledu úsměvné, je potřeba si uvědomit, že před 25 lety šlo o špičkové stroje. V době, kdy se průměrná mzda pohybovala mezi pěti až sedmi tisíci korun, však byly ceny za počítače doslova astronomické. Rozhodně si je nemohl dovolit každý.

Sluší se nicméně podotknout, že existovaly i levnější stroje. „Asi nejlevnějším počítačem, který se prodával před 25 lety, byl Didaktik M. Vyráběl se na Slovensku a stál méně než deset tisíc korun,“ přiblížil pro Novinky.cz sběratel historických počítačů Štěpán S.

„V Česku se běžně vyskytovaly i počítače značky Amiga. Tam už se ale cena šplhala i přes 30 tisíc korun. Ten měl pochopitelně vyšší výkon,“ doplnil s tím, že v dnešní době by se ale i tato výkonnější sestava mohla přirovnat svým výkonem například k obyčejnému routeru – tedy k bráně do světa internetu, kterou má drtivá většina tuzemských domácností doma.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ukázka vystavených exponátů

Za méně než 5000 Kč

V dnešní době jsou však již počítače daleko dostupnější. Přestože lidé vydělávají v průměru čtyřikrát víc, ceny nových počítačů dramaticky klesly. Ty nejlevnější stroje se dají pořídit už za méně než pět tisíc korun – tedy za částku, kterou si Češi před 25 lety vydělali za celý měsíc práce.

Zajímavé tak může být srovnání, pokud zůstaneme ve stejné cenové relaci. Za částku okolo 55 000 Kč totiž v současnosti můžete získat velmi výkonný herní počítač, který bude stačit i na ty nejnáročnější úkony, jako je hraní her či střih videa.

Přesně to nabízí i sestava Alza IEM Certified PC GTX1080 od stejnojmenného internetového prodejce, kterou jsme měli možnost pro účely reportáže otestovat. U ní výkon udává procesor Intel Core i7 7700K ze série Kaby Lake, jehož čtyři jádra jsou taktována na 4,2 GHz. V případě potřeby se ale dovedou automaticky přetaktovat až na 4,5 GHz.

Mimochodem vyrovnávací paměť zmiňovaného čipu je 8 MB, což je hodnota, se kterou si před 25 lety musel vystačit celý počítač – přesně tak velkou operační paměť měla totiž sestava Avenger. Dnes má takovou paměť pouze samotný procesor, operační paměť v sestavě od Alzy je totiž logicky vyšší – činí 16 GB.

Foto: archív výrobce

Alza IEM Certified PC GTX1080

Speciálně kvůli hrám je pak stroj vybaven grafickou kartou GTX 1080, která bohatě stačí i na ty nejnovější hry ve vysokém rozlišení. Stejně tak ale poslouží fanouškům virtuální reality, právě na nové systémy nahrazující tradiční monitory novinka cílí.

Pro úplnost dodejme, že testovaný stroj má k dispozici 512GB SSD jednotku a klasický pevný disk s kapacitou 2000 GB. Vše běží pod operačním systémem Windows 10.

Počítač může stát jako nové auto

Výkon stolních sestav může být ale v dnešní době ještě citelně vyšší, jak jsme si mohli nedávno vyzkoušet v praxi. Pokud vám není líto utratit za počítač stejnou částku jako za nové auto – tedy více než 200 000 korun – můžete si pořídit například sestavu CZC PC Gaming Transformer.

Pracovní tempo u ní udává procesor Intel Core i7-6900K, jehož osm jader je taktováno na 3,2 GHz. Dokážou se ale v případě potřeby automaticky přetaktovat na 4 GHz. Tento čip navíc podporuje technologii Hyperthreading, takže uživatel v praxi pracuje celkem se 16 vlákny.

Základní desku i grafické karty do sestavy dodala společnost Asus. Konkrétně jsou zde použity dvě grafiky ROG Strix GTX1080, které jsou zapojeny v režimu SLI. Jádro každé karty pracuje na frekvenci 1607 MHz a má k dispozici 8 GB grafické paměti s frekvencí 10 000 MHz.

CZC PC Gaming Transformer v akciVideo: Novinky

Pro úplnost dodejme, že sestava má k dispozici 64 GB operační paměti typu DDR4, 400GB SSD disk pro operační systém, 1TB SSD disk pro práci s nejčastěji používanými daty a klasický pevný 8TB disk pro archivaci důležitých souborů. To vše běží pod operačním systémem Windows 10.

Zběhlejší čtenáři patrně již po přečtení hardwarové specifikace tuší, že výkon celého tohoto červenočerného monstra je obrovský. Stroj stačí i na hraní na třech 4K monitorech při těch nejvyšších detailech a v nejvyšším možném rozlišení. A to platí i pro ty nejnáročnější tituly, které jsou aktuálně na trhu.

Detailnější testy výkonu naleznete v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Mimochodem není to jen výkon, čím se sestava CZC PC Gaming Transformer chlubí. Má totiž i naprosto unikátní skříň, která se také velkou měrou podepsala na vysoké cenovce. Skříň má totiž velmi zajímavou konstrukci, kterou je možné transformovat. Zjednodušeně řečeno se s pomocí mohutných vzpěr dokáže celá skříň sama rozložit a zase složit. Stačí stisknout příslušné tlačítko v přední části.

Případně je také možné stáhnout aplikaci do mobilního telefonu a skříň rozkládat a skládat na dálku pomocí mobilního telefonu. Stačí sestavu připojit ke smartphonu prostřednictvím bezdrátového standardu bluetooth.

Počítače jsou v dnešní době skutečně citelně levnější a logicky tedy i dostupnější. Jak jsme si v řádcích výše ukázali, utrácet je ale za ně možné úplně stejné sumy jako před 25 lety – a v některých případech dokonce ještě vyšší.

Foto: archív výrobce

Detailní pohled na použité komponenty

Reklama

Výběr článků

Načítám