Hlavní obsah

Disky nafouknuté heliem nabídnou rekordní kapacitu

Novinky, mif

Fotografie jsou stále dokonalejší, i videa je možné v dnešní době uchovávat v extrémně jemném rozlišení s dokonalými detaily. Kvůli tomu se ale neustále zvyšují nároky na datový prostor. Ty největší pevné disky dnes mají kapacitu 4 TB, tedy 4000 GB. Společnost HGTS, která patří pod skupinu Western Digital, ale nyní přišla na to, jak úložný prostor ještě zvětšit – disky nafoukne heliem.

Foto: archív výrobce

Díky nové technologii využívající helium se do standardního disku vejde místo pěti rovnou sedm ploten.

Článek

Nová série vysokokapacitních disků se jmenuje Ultrastar He6. K dispozici ji zatím mají pouze velcí výrobci na testování do svých sestav. S využitím se primárně počítá pro velká datová centra, je ale více než pravděpodobné, že jednotky s touto technologií se dříve či později objeví také v domácích strojích.

Standardní disky obsahují čistý vzduch bez prachu a jiných nečistot. Vědci však nyní přišli na to, že pokud mezi jednotlivé součástky místo něj napustí helium, disky dokážou pracovat plynuleji. Helium je totiž řidší, a tak při práci ploten i hlaviček, které čtou a zapisují data, nevznikají tak velké turbulence.

Foto: archív výrobce

Nový disk Ultrastar He6 s kapacitou 6 TB.

Nová technologie využívající helium tedy umožňuje do standardního 3,5palcového disku vtěsnat místo standardních pěti rovnou sedm ploten. Díky tomu může vzrůst kapacita ze 4 TB na 6 TB. Mezi další přínosy tohoto systému patří nižší produkce tepla a zároveň i přívětivější spotřeba, uvedl server Cnet.

Kdy se nové disky objeví ve volném prodeji, zatím výrobce neprozradil. Jisté není ani to, kolik budou stát. Obyčejné jednotky s kapacitou 4 TB se dnes prodávají už okolo čtyř tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám