Hlavní obsah

Chytrý deštník se nakonec vyrábět bude. Málem to ale nevyšlo

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení francouzské společnosti Wezzoo si může oddechnout. Nakonec se jim podařilo vybrat dostatek peněz na to, aby mohli vyrobit chytrý deštník Oombrella, původně to přitom vypadalo, že o jejich unikátní zařízení nebude dostatečný zájem.

Chytrý deštník OombrellaVideo: archív výrobce

 
Článek

O chytrém deštníku, který dokáže předpovídat počasí, informovaly Novinky.cz již minulý týden. [celá zpráva]

Na jeho masovou výrobu chtěla získat francouzská společnost finance prostřednictvím crowdfundingového serveru KickStarter. Ten využívají menší podniky a nadšenci, kteří mají zajímavé nápady, ale nemají dostatek prostředků pro jejich realizaci.

Foto: archív výrobce

Chytrý deštník Oombrella

Aby se mohl deštník Oombrella začít prodávat, požadovali tvůrci od dárců alespoň 59 000 dolarů, tedy v přepočtu něco málo přes 1,4 miliónu korun. Ještě koncem minulého týdne to vypadalo, že se jim zmiňovaná částka nepodaří vybrat.

Teprve tento týden těsně před koncem možnosti zasílat příspěvky, se vybraná částka přehoupla přes 60 tisíc dolarů, počítadlo se po 34 dnech přihazování zastavilo na částce 60 420 dolarů (1,43 miliónu dolarů), přispělo přesně 733 lidí. Pouhých pár desítek tisíc korun tedy rozhodovalo o tom, zda se zajímavé zařízení bude vyrábět či nikoliv.

Foto: repro KickStarter

Přesně 733 lidí přispělo dohromady částkou 60 420 dolarů, tedy 1,43 miliónu dolarů.

Mimochodem každý, kdo přispěl částkou alespoň 59 dolarů (1400 Kč) jeden chytrý deštník před koncem roku získá. Právě tehdy by měla být novinka k dostání i ve volném prodeji. Otázkou však je, zda pak prodejní cena nebude ještě vyšší.

Oombrella se na první pohled nijak dramaticky neliší od obyčejných deštníků. V rukojeti má však zapojené speciální senzory, které dokážou rozpoznat, zda bude pršet. A to údajně až s půlhodinovým předstihem a údajně s téměř stoprocentní spolehlivostí.

Foto: archív výrobce

Chytrý deštník Oombrella

Senzory totiž dokážou analyzovat světlo, vlhkost vzduchu a teplotu. Ze získaných údajů pak první chytrý deštník na světě vytvoří předpověď. Ta se uživateli zobrazí na připojeném mobilu, který s novinkou komunikuje prostřednictvím bezdrátového rozhraní bluetooth.

Výrobci mysleli i na to, že lidé deštníky ustavičně někde zapomínají. Oombrella proto svému majiteli připomene, když ji někde nechá ležet – jednoduše mu pošle zprávu na chytrý telefon. V aplikaci pak bude možné dohledat i přesné místo, kde chytrý deštník zůstal ležet.

Jak přesně chytrý deštník funguje, se dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Chytrý deštník Oombrella

Reklama

Výběr článků

Načítám