Hlavní obsah

Chytré mohou být už i růžence, Vatikán chce přilákat mladé věřící

Novinky, mif
Vatikán

Vatikán se bude snažit zaujmout především mladé jedince, kteří lační po moderních technologiích. Ten představil první chytrý růženec na světě, věřícím má pomoci s modlitbami, ale zároveň je také motivovat k častějšímu pohybu a lepšímu životnímu stylu – podobně jako nejrůznější fitness náramky.

Foto: archív výrobce

Elektronický růženec eRosary

Článek

Elektronický růženec se jmenuje eRosary, jde o relativně nenápadný náramek s deseti černými korálky a kovovým křížem. Právě v něm se ukrývá veškerá elektronika včetně zabudovaného akumulátoru a bezdrátového adaptéru Bluetooth, prostřednictvím nějž se může růženec připojit prakticky k libovolnému chytrému telefonu.

Místo pokémonů hledají mladí svaté. Mobilní hra stála přes 11 miliónů

Hry a herní systémy

Růženec funguje v první řadě jako většina fitness náramků. Sleduje tedy ušlé kroky, přičemž dovede měřit také zdolanou vzdálenost a spálené kalorie. Všechna získaná data se zobrazují na připojeném mobilu v přehledných grafech.

Na rozdíl od obyčejných fitness náramků ale novinka myslí také na potřeby věřících. Náramek například dovede jemnými vibracemi uživateli připomenout, že je čas na modlitbu. Růženec zároveň prostřednictvím hlasového průvodce dovede věřící vést při různých druzích modliteb a ukazovat jim, jak si vedli v minulých dnech – opět na přehledných grafech.

Foto: archív výrobce

Elektronický růženec eRosary

Zda mezi podporovanými jazyky bude také čeština, není zatím bohužel známo. Jisté je nicméně to, že chytrý růženec je kompatibilní se smartphony, které jsou vybaveny operačními systémy Android a iOS.

Novinka zvaná eRosary je vodotěsná, takže se s ní mohou uživatelé klidně i koupat. Díky absenci displeje by měla vydržet pracovat bez elektrické zásuvky klidně i několik dní. O nabíjení se pak stará speciální kolébka, která je součástí balení, jak upozornil server BBC.

Elektronický růženec se již nabízí v zahraničí za 109 dolarů, tedy v přepočtu zhruba 2 500 Kč. To je částka, za kterou se prodávají ty lepší fitness náramky s barevnými displeji. Ceny základních modelů totiž startují na méně než tisícovce – fitness náramky však nemají žádné speciální funkce určené pro věřící.

Reklama

Související témata:

Související články

Papež napsal první tweet v latině

Papež Benedikt XVI., který má už 2,5 miliónu příznivců na sociální síti Twitter, ve čtvrtek do světa vyslal své první sdělení (tweet) v latině. Uvítal v něm...

Papež se modlí, obává se schizmatu

Papež František přiznal na závěr svého afrického turné novinářům, že má obavy ze schizmatu neboli rozkolu v katolické církvi.

Výběr článků

Načítám