Hlavní obsah

Chytré brýle mají nevidomým nahradit zrak

Novinky, ort

Usnadnit život nevidomým si kladou za cíl nové chytré brýle, na kterých pracuje společnost Microsoft. Ty dokážou uživatelům doslova nahradit zrak, protože jim přesně řeknou, co vidí. Zařízení je však zatím pouhým prototypem.

Chytré brýle mají usnadnit nevidomým životVideo: Microsoft

 
Článek

Chytré brýle demonstrovali zástupci společnosti Microsoft na konferenci Build 2016, která se konala na konci minulého týdne v americkém San Francisku.

Novinka se na první pohled nijak výrazně neliší od obyčejných slunečních brýlí, ve skutečnosti jde ale o poměrně sofistikované zařízení. Brýle mají totiž zabudovanou kameru, která nejenže dokáže pořídit fotografii, ale zároveň ji zvládne i analyzovat. Nevidomému pak díky tomu dokážou brýle popsat, co se odehrává před ním.

Foto: repro Buil 2016

Prototyp chytrých brýlí od Microsoftu

V praxi to zástupci amerického softwarového gigantu demonstrovali hned na několika ukázkách. Nevidomý člověk se zastaví na ulici, protože před sebou slyší nějaký ruch. Stačí přejet prstem po obroučkách a brýle pořídí snímek a rozpoznají, co přesně se na něm děje.

„Myslím, že to je muž, který vyskočil do vzduchu a udělal trik na skateboardu,“ popíše situaci jen chvilku po pořízení snímku virtuální asistentka, která je součástí brýlí. Situace byla přitom popsána naprosto přesně, bez jakéhokoliv prodlení.

Stejně dobře dokázal systém chytrých brýlí analyzovat také jednu z dalších situací. Virtuální asistentka uvedla, že s nevidomým hovoří muž ve věku cca 40 let a že se tváří překvapeně. Nezapomněla zdůraznit ani to, že hned vedle něj sedí mladší dívka.

Foto: repro Buil 2016

Brýle dokázaly správně rozpoznat muže na skateboardu.

Foto: repro Buil 2016

Novinka od Microsoftu je schopna odhadnout také věk a náladu lidí.

Jak přesně brýle fungují, však zatím zástupci Microsoftu neprozradili. Jisté tak není zatím ani to, zda jde o autonomní zařízení, či zda novinka musí být během svého provozu připojena například k chytrému telefonu.

Otazník visí také nad tím, kdy by se chytré brýle mohly objevit na pultech obchodů a za jakou cenu.

Pomohou i chytrá sluchátka

Chytré brýle nicméně nejsou jediným zařízením tohoto druhu, na kterém americký softwarový gigant pracuje. Už v loňském roce výzkumníci Microsoftu ve spolupráci s britskou organizací Guide Dogs ukázali speciální sluchátka pro nevidomé. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Sluchátka pro nevidoméVideo: Microsoft

Ty dokážou nevidomému také popsat okolí prostřednictvím trojrozměrného zvuku, využívají k tomu mapové podklady, GPS adaptér a speciální aplikaci na chytrém telefonu.

Když je člověk v neznámém prostředí, hlasatel ve sluchátkách mu oznamuje, kde se co nachází. Syntetizovaný hlas hovoří velmi slabě a díky prostorovému zvuku posluchač přesně ví, odkud zvuk jde. Pokud tedy hledáte například nějaký obchod, který se nachází přímo za vámi, budete mít při poslechu hlasových povelů pocit, jako kdyby skutečně hlasatel stál za vámi a mluvil na vás z onoho obchodu.

„Uši jsou naše mapa a díky těm sluchátkům mám pocit, jako kdyby mé oči skutečně koukaly na nějakou mapu. Je to fascinující,“ neskrýval svou radost z novinky jeden postarší muž, který si ji vyzkoušel.

Vlastní řešení mají i Češi

Vlastní chytré řešení pro nevidomé mají také Češi. Na půdě Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze vznikala v posledních dvou letech speciální „chytrá“ hůl. [celá zpráva]

Novinka se na první pohled nijak výrazně neliší od běžných holí, k vrchní části u madla je však připevněn speciální ovladač s pěti tlačítky. Prostřednictvím nich uživatel hůl obsluhuje. Hůl je napojena prostřednictvím vlastní SIM karty na internet a umožňuje nevidomému spojit se s rodinou nebo se specializovaným navigačním centrem.

Nový navigační systém pro nevidomé Video: Novinky

Polohu nevidomého mohou díky bílé holi nové generace jeho blízcí sledovat na mapě. To tvůrci demonstrovali na portálu Mapy.cz, který provozuje společnost Seznam. Na něm bylo dokonce možné i sledovat, jaká byla přesně trasa nevidomého.

Hůl se dokáže navíc napojit na chytrý telefon a aktivovat jeho kameru. Nevidomý tak může svému rádci na druhé straně telefonní linky ukázat, kde se zrovna nachází, a požádat jej o správné nasměrování. Vhod to může přijít například v obchodě, kde mu mohou blízcí poradit, kde se zrovna co nachází.

Reklama

Výběr článků

Načítám