Hlavní obsah

Speciální sluchátka mají pomoci nevidomým s orientací

Novinky, ort, mif

S ambiciózním nápadem, jak pomoci nevidomým, přišla britská organizace Guide Dogs ve spolupráci s americkým Microsoftem. Výsledkem společného snažení jsou nová speciální sluchátka, která pomohou nevidomým orientovat se v prostoru. Upozornil na to server The Verge.

BEZ KOMENTÁŘE: Sluchátka pro nevidoméVideo: Microsoft

 
Článek

Zní to jako sci-fi, ale v praxi to funguje velmi jednoduše. Sluchátka dokážou nevidomému popsat okolí prostřednictvím trojrozměrného zvuku, využívají k tomu mapové podklady, GPS adaptér a speciální aplikaci na chytrém telefonu.

Když je člověk v neznámém prostředí, hlasatel ve sluchátkách mu oznamuje, kde se co nachází. Syntetizovaný hlas hovoří velmi slabě a díky prostorovému zvuku posluchač přesně ví, odkud zvuk jde.

Jako kdyby stál rádce přímo za nevidomým...

Pokud tedy hledáte například nějaký obchod, který se nachází přímo za vámi, budete mít při poslechu hlasových povelů pocit, jako kdyby skutečně hlasatel stál za vámi a mluvil na vás z onoho obchodu.

Jednotlivé příkazy přitom bude možné opakovat/přeskakovat pomocí speciálního ovladače, který budou mít nevidomí v ruce.

Uši jsou naše mapa a díky těm sluchátkům mám pocit, jako kdyby mé oči skutečně koukaly na nějakou mapu.
Uživatel, který si vyzkoušel prototyp sluchátek

Sluchátka tedy nemají ambice nahradit klasickou bílou hůl, případně vodícího psa, orientaci v neznámém prostředí ale mohou velmi usnadnit.

To koneckonců potvrzují i první nevidomí, kteří si měli možnost vyzkoušet prototyp.

„Uši jsou naše mapa a díky těm sluchátkům mám pocit, jako kdyby mé oči skutečně koukaly na nějakou mapu. Je to fascinující,“ neskrýval svou radost z novinky jeden postarší muž, který si ji vyzkoušel.

Přestože testování probíhá bez jakýchkoliv problémů, zatím není vůbec jasné, kdy by se nová sluchátka mohla objevit na pultech obchodů. Otazník visí také nad pořizovací cenou nového zařízení.

Češi vyvíjejí speciální bílou hůl

Usnadnit orientaci nevidomým v neznámém prostředí se snaží také Češi. Na půdě Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze vznikala v posledních dvou letech speciální „chytrá“ hůl. [celá zpráva]

Nový navigační systém pro nevidomé Video: Novinky

Novinka se na první pohled nijak výrazně neliší od běžných holí, k vrchní části u madla je však připevněn speciální ovladač s pěti tlačítky. Prostřednictvím nich uživatel hůl obsluhuje. Hůl je napojena prostřednictvím vlastní SIM karty na internet a umožňuje nevidomému spojit se s rodinou nebo se specializovaným navigačním centrem.

Polohu nevidomého mohou díky bílé holi nové generace jeho blízcí sledovat na mapě. To tvůrci demonstrovali ve čtvrtek na portálu Mapy.cz, který provozuje společnost Seznam. Na něm bylo dokonce možné i sledovat, jaká byla přesně trasa nevidomého.

Hůl se dokáže navíc napojit na chytrý telefon a aktivovat jeho kameru. Nevidomý tak může svému rádci na druhé straně telefonní linky ukázat, kde se zrovna nachází, a požádat jej o správné nasměrování. Vhod to může přijít například v obchodě, kde mu mohou blízcí poradit, kde se zrovna co nachází.

Reklama

Výběr článků

Načítám