Hlavní obsah

Chcete nejlepší počítač od Applu? Připravte si statisíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo si chce koupit ten nejvýkonnější počítač od Applu, musí si připravit několik stovek tisíc korun. I když se může zdát tato suma přemrštěná, ve skutečnosti tomu tak není. Předchozí Mac Pro se totiž ve vrcholném provedení nabízel za více než 1,5 milionu korun.

Foto: archív výrobce

Mac Pro (2023)

Článek

Abychom se v celém příběhu zorientovali, musíme se vrátit v čase – do roku 2019. Právě tehdy si prodejní premiéru odbyl původní Mac Pro, svého času nejvýkonnější stroj v nabídce společnosti Apple.

Cena základního provedení startovala na 164 990 Kč, což rozhodně není málo. Nicméně v nejvyšší konfiguraci s všemožnými příplatky se výsledná cenovka vyšplhala na zmiňovanou sumu 1,5 milionu.

V té nejvyšší konfiguraci Mac Pro nabídl 28jádrový procesor Intel Xeon, a dokonce až 1,5 terabajtu operační paměti – to do té doby žádný stolní počítač neposkytl. Mimochodem jenom za takto obří paměť se připlácelo k základní konfiguraci 800 000 Kč.

Nejvýkonnější počítač od Applu je venku. Stojí 1,5 milionu korun

Hardware

Nový Apple Mac Pro a monitor ProDisplay XRD z roku 2019Video: archív výrobce

Nové srdce

V případě letošní generace Macu Pro ceny startují na 199 990 Kč, respektive na 214 990 Kč u provedení v racku. Nabídka konfigurací a všemožných příplatkových vylepšení ale není tak široká jako u předchůdce.

Novinka totiž už nestaví na platformě od Intelu, ale místo toho využívá čipset Apple M2 Ultra, který pracuje podobně jako mobilní platformy. Výkon přitom nové vlajkové lodi mezi stolními počítači s logem nakousnutého jablka rozhodně nechybí.

Pro lepší představu, o jakou „bestii“ jde. Čip M2, který tepe i v MacBooku Air, nabízí 8jádrové CPU, 10jádrové GPU a spolupráci s až 24GB pamětí s propustností 100 GB/s. Zmiňovaný Čip M2 Ultra v Macu Pro se ale pochlubí hned 24jádrovým CPU a až 76jádrovým GPU. V mezigeneračním srovnání nabízí o 20 % rychlejší CPU a o 30 % rychlejší GPU. Napojen může být až na 192 GB operační paměti s propustností 800 GB/s.

Možné příplatky

Právě díky použité platformě uživatelé nemají prakticky šanci využít tak obří paměť, jakou měl původní Mac Pro. Aktuálně tak mohou případní zájemci přidat „jen“ 192 GB paměti, což výslednou cenu zvýší o 48 000 Kč.

Dalších 66 000 Kč můžete připlatit za 8TB úložiště a 30 000 Kč za výkonnější provedení čipu M2 Ultra. Tím nabídka možných vylepšení končí. Podtrženo, sečteno: Mac Pro v nejvyšší možné konfiguraci vyjde na 358 990 Kč.

Další stovky tisíc můžete sice utratit za monitory a další příslušenství, výkon samotné sestavy ani její systémové prostředky tím ale nezvýšíte.

Mimochodem Apple montuje sestavy Mac Pro v nejvyšší konfiguraci jen na přání. Případní zájemci je obdrží zhruba za dva až tři týdny od objednání.

Foto: archív výrobce

Vrcholné provedení Macu Pro

Poptávku po počítačích se stále nepodařilo zvýšit. Roste jen Apple

Hardware

Může se vám hodit na Zboží.cz: Počítače Mac

Reklama

Související témata:

Související články

Apple má hodnotu tři biliony dolarů

Americká společnost Apple se stala první firmou, která uzavřela obchodování s tržní hodnotou přes tři biliony dolarů (65 bilionů korun). Akcie posílily...

Výběr článků

Načítám