Hlavní obsah

CES 2017: Boj o nejlehčí notebook pokračuje. Nově vede LG

Novinky, chm

Výrobci se již dlouhá léta předhánějí, kdo nabídne lehčí notebook. A jinak tomu není ani na právě probíhajícím veletrhu CES, který je přehlídkou počítačů a další výpočetní a spotřební techniky pro rok 2017. Nově se do vedení dostává společnost LG.

Foto: archív výrobce

LG gram 14

Článek

Zápolení jednotlivých výrobců je opravdu pikantní. Už ve středu se totiž společnost Asus pochlubila, že má nejlehčí 14palcový notebook na světě. Šlo o model PRO B9440, o kterém Novinky.cz informovaly již v dřívějším článku.

Pouhý den poté – ve čtvrtek – však se stejným oznámením přišla také společnost LG. Její model Gram 14 je skutečně ještě lehčí, i když běžný smrtelník to pouhým potěžkáním obou kousků v ruce prakticky nemá šanci poznat.

Foto: archív výrobce

LG gram 14

Foto: archív výrobce

LG gram 14

Asus PRO B9440 totiž váží přesně 2,3 libry, tedy v přepočtu 1,04 kg. Novinka od společnosti LG pak láká na hmotnost 2,14 libry (0,97 kg). I když se tento rozdíl může zdát zanedbatelný, prvenství tak nově patří skutečně modelu Gram 14.

Jen pro zajímavost – novinky od společností Asus i LG jsou tedy lehčí než konkurenční ThinkPad X1 Carbon od společnosti Lenovo, který se ještě loni při úhlopříčce 14 palců pyšnil titulem nejlehčí přenosný počítač na trhu. Jeho hmotnost činí 1,2 kg.

Foto: archív výrobce

ThinkPad X1 Carbon od společnosti Lenovo

Slušný hardwarový základ

Jak už samotný název napovídá, novinka od společnosti LG je vybavena 14palcovým displejem, který je navíc dotykový. Ten má rozlišení Full HD a využívá technologii IPS. Do vínku dostal Gram 14 ještě 8 GB operační paměti. SSD jednotka může mít kapacitu až 512 GB. K dispozici však bude i pomalejší verze s čipem Core i5 a menším úložným procesorem.

O grafický výkon se pak stará integrovaný čip Intel HD Graphics 620. Kompaktním rozměrům samozřejmě musela ustoupit DVD mechanika, nechybí však dva USB porty a integrovaná čtečka paměťových karet. Vše běží pod operačním systémem Windows 10.

Foto: archív výrobce

Asus PRO B9440

Foto: archív výrobce

Asus PRO B9440

V otázce výkonu výrobce rozhodně nezahanbí ani novinka od společnosti Asus. U ní budou pracovní tempo udávat procesory Intel Core i5 a i7. Dále bude k dispozici až 16 GB operační paměti a až 512GB SSD jednotka.

Ve snaze vytvořit co nejkompaktnější stroj se Asus dokonce rozhodl zcela přepracovat systém uchycení obrazovky k tělu notebooku. Panty jsou tak velmi tenké a spodní strana displeje slouží v podstatě jako podstavec, jak je vidět na snímku výše.

Díky tomu je příjemně nakloněna klávesnice a píše se na ní o poznání příjemněji než na tradičních laptopech.

Kdy bude?

Asus PRO B9440 by se měl na pultech obchodů objevit v květnu letošního roku. Počítá se s pořizovací cenou startující na částce 1000 dolarů (26 000 Kč). Výkonnější konfigurace ale budou pochopitelně dražší.

Za kolik se bude nabízet konkurenční LG Gram 14 a kdy se objeví v prodeji, zatím není jasné.

Foto: archív výrobce

LG gram 14

Foto: archív výrobce

Asus PRO B9440

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám