Hlavní obsah

Ceny nových přenosných počítačů od Microsoftu už nejsou tajemstvím

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft ukázala na začátku října dva nové stroje – cenově dostupný přenosný počítač Surface Laptop Go a výkonný hybrid Surface Pro X, který kombinuje to nejlepší ze světa notebooků a tabletů. První prodejci již zařadili v rámci předobjednávek obě novinky do svých nabídek, díky čemuž již nejsou tajemstvím jejich ceny.

Představení levného přenosného počítače Surface Laptop GoVideo: Archív výrobce

 
Článek

Zástupci amerického softwarového gigantu oficiálně neprozradili, kdy se oba přístroje začnou v tuzemsku prodávat. Stejně tak byla tajemstvím cena, tedy doposud. První internetové obchody totiž již zmiňované novinky začaly nabízet v rámci svých předobjednávek.

Atraktivnější cenou bude lákat Surface Laptop Go. Základní provedení se 4 GB operační paměti a 64GB úložištěm vyjde na 17 990 Kč, naopak za nejvybavenější verzi s 8GB pamětí a 256GB úložištěm případní zájemci zaplatí 27 990 Kč.

Foto: archív výrobce

Surface Laptop Go

Na první pohled se nemusí zdát, že jsou ceny příznivé – obzvláště s přihlédnutím k faktu, že levné laptopy konkurenčních výrobců se dají pořídit za méně než deset tisíc korun. Je si však potřeba uvědomit, že doposud své prémiové notebooky nabízel americký softwarový gigant za 40 tisíc korun a více.

Surface Laptop Go je kompaktní laptop s 12,4palcovým dotykovým displejem. Všechny konfigurace jsou vybaveny čtyřjádrovým procesorem Core i5 10. generace od Intelu, některé modely se pochlubí také integrovanou čtečkou otisků prstů. Výdrž baterie by se měla pohybovat až okolo 13 hodin, nechybí ani podpora rychlého nabíjení.

Špičkový hybrid dostal srdce z mobilu

Hardware

Novinka nabízí integrovanou HD webkameru a mikrofony se studiovou kvalitou, dále jsou k dispozici reproduktory Omnisonic s technologií Dolby Audio. Konektorová výbava čítá porty USB-A i USB-C, z bezdrátových standardů je k dispozici WiFi a Bluetooth. Cena tohoto modelu startuje na částce 17 990 Kč.

Druhým představeným počítačem je hybrid Surface Pro X. Ten cílí na náročnější uživatele, čemuž také odpovídají jeho cenovky. Nejvybavenější varianta s 16GB pamětí a 512GB úložištěm vyjde na 55 990 Kč, základní verze s 16GB pamětí a 256GB úložištěm proti tomu na 46 990 Kč.

Výkonný hybrid Surface Pro X od společnosti MicrosoftVideo: Archív výrobce

Novinka, která funguje jako tablet i notebook, je zajímavá především tím, že se v jejich útrobách ukrývá ARM čip. Jde tedy o podobný procesor, jaký využívají v současnosti chytré telefony, přesto na zařízení běží operační systém Windows 10. Microsoft na procesoru již podruhé pracoval se společností Qualcomm, základem je tedy stejný čipset, který využívají nejvýkonnější smartphony na trhu.

Výkon by měl být tedy velmi slušný. Microsoft tvrdí, že nový procesor Microsoft SQ2 je aktuálně tím nejrychlejším čipem ve své třídě. Novinka se bude nabízet v různých konfiguracích, všechny modely nicméně nabídnou 13palcovou obrazovku, 16 GB operační paměti a výkonný čipset Microsoft SQ2. Lišit se tak budou barevným provedením a také velikostí paměti, úložiště totiž může dosahovat hodnoty 256 nebo 512 GB.

Kvůli použitému čipsetu případní zájemci musí počítat s tím, že tento stroj je schopný pracovat pouze s aplikacemi, které byly pro platformu ARM uzpůsobeny. Již nyní je ale k dispozici více než tisíc aplikací, například Microsoft 365, Microsoft Edge, Netflix či Spotify.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Co umějí nejlepší tablety na trhu

Řada lidí musí kvůli koronaviru pracovat z domova. Na to promptně zareagovali výrobci tabletů, kteří v uplynulých týdnech představili špičkové modely. Ty...

Výběr článků

Načítám