Hlavní obsah

Cenový servis: Trh jako na houpačce, monitory zlevňují

Novinky, Jiří Adámek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I o víc než deset procent výjimečně zlevnily některé LCD monitory, ačkoli většina počítačového hardwaru naopak pomalu zdražuje. Výhled do budoucna zůstává nejistý, na levné počítačové Vánoce to zatím moc nevypadá.

Foto: Novinky

Nový monitor od Dellu (vlevo) je dvakrát dražší nežsrovnatelná konkurence od Aceru (vpravo).

Článek

Prudké zdražování komponent z minulého týdne sice záhy po svém nástupu ustalo, nikdo však za současné situace nedokáže předpovědět, na jak dlouho. Obavy prodejců se týkají především silně citlivých cen procesorů, pamětí a dalších komponent.

Malou útěchou je jim sice fakt, že zásoby, jež mají mnohdy nakoupené v očekávání větší podzimní poptávky, neztrácejí tak rychle na své hodnotě, mnoho z nich by ale jistojistě uvítalo spíš zvýšení odbytu.

Procesory stagnují, paměti zlevňují

Řada komponent přesto vykazuje poměrně slušné prodejní výsledky. V jejich čele opět stojí procesory, které tentokrát nepředvedly žádné cenové experimenty a bezpečně si udržely své předchozí hodnoty. Nejvýš do jednoho procenta zdražily některé modely AMD, především tříjádrové kusy z řady Phenom.

Pevné disky i paměti po minulém lehce tragickém týdnu nastolily prozatím pozitivnější trend. V případě pamětí se pokles cen týká především nejnovějších DDR3 modulů, které jsou nyní levnější až o pět procent, výrazně ale z ceny umazaly i DDR2 paměti, jichž se nejčastěji týkalo razantní zdražení v minulém týdnu. Podobné to je i s pevnými disky, u nichž jsou zlevňujícími šampiony opět modely nejnovější, tedy SATA disky s vysokou kapacitou. Pokles u nich činil asi tři procenta.

Grafiky nepřekvapily, půjdou s cenou dolů

U grafických karet se poslední dobou lehce změnila situace. Zatímco nejvýkonnější modely v uplynulých týdnech poměrně citelně zdražovaly a vypadalo to, že v předvánočním prodejním souboji budou odsunuty na vedlejší kolej, v tomto týdnu se naopak snaží svou reputaci uhájit. Zdaleka se to však netýká všech výkonných modelů. Strmě dolů zamířily především ceny grafik GTX280 od nVidie, v řadách AMD už situace byla o něco slabší, vlajková loď HD4870X2 zlevnila o pouhá dvě procenta.

V oblasti středního proudu nejvíc potenciální zákazníky potěší 9800GT, z produkce nVidia, případně HD3850 z konkurenční stáje, obě tyto modelové řady jsou levnější o přibližně dvě až pět procent. Výkonnostně nižší modely šly tentokrát s cenou dolů jen velmi sporadicky.

Výrazné slevy vybraných LCD v pravý čas

O příjemné slevy se postaraly i LCD monitory. vcelku razantně klesly ceny modelů s úhlopříčkou od 24 palců, což lze přičíst vyšší konkurenci v této části prodejního spektra a zintenzivňující se snaze distributorů dostat dovezené objemy zboží do prodejen.

O dvě až tři procenta nicméně klesly i ceny menších monitorů. Faktem je, že poptávka se postupně přesouvá k 22palcovým a větším modelům a tak cenové pohyby v oblasti menších obrazovek už s odbytem tolik nezahýbou. Patrně i to je jedním z důvodů, proč většina prodejců nyní cílí na větší monitory.

Reklama

Související články

Co bylo kdysi: Jak dlouho se točí DVD

Digitální videodisky, jak se česky dříve říkalo DVD, se na trhu ukázaly už před 12 lety. Kotouče postupně nahrazovaly kompaktní disky (CD), protože měly větší...

Výběr článků

Načítám