Hlavní obsah

Cenový servis: I notebooky už zdražují

Novinky, Jiří Adámek

Nejvýraznější cenové pohyby si tento týden opět připisují procesory, zdražení se ovšem nevyhnulo prakticky žádné kategorii komponent. Spíš naopak, vyšší ceny lze nyní sledovat i u notebooků a monitorů.

Článek

Začátek školního roku se blíží a obchodníci při této příležitosti brzy vyrukují se zajímavými prodejními akcemi. Špatnou zprávou je, že promo akce se patrně letos dotknou pouze počítačových sestav a teoreticky notebooků, ostatní počítačový hardware si ještě na slevy nějakou tu dobu počká.

Výrobci se nicméně už teď vcelku činí. HP i jeho konkurent Fujitsu-Siemens zahajují prodejní sezónu nabídkou počítačových sestav, k nimž prodejci za korunu přibalí 22palcový monitor téže značky. Za obdobnou cenu nabízejí další výrobci tutéž kombinaci, na paty jim ale šlapou producenti notebooků, kteří by si také rádi pořádný kus trhu urvali pro sebe.

Nejednají ale nijak zbrkle, jejich sezóna totiž začíná spíš až v září, kdy do školy nastupují vysokoškoláci. Dokazuje to fakt, že právě notebooky se ještě v tomto týdnu staly předmětem poměrně nečekaného zdražení. S cenou šly nahoru především delší dobu stagnující Asusy, zahanbit se ale nenechali ani ostatní výrobci a výsledkem byl téměř dvouprocentní pohyb směrem vzhůru.

Daleko výrazněji opět zdražují procesory

AMD se dostaly tentokrát na mušku výkonnější Phenomy, většinu z nich nyní nakoupíte asi o čtyři procenta dráž. Méně výkonné procesory, zástupci řad Sempron či X2 zdražují řádově o dvě až tři procenta. Dokonce až osm procent ale přidaly některé konkurenční Core 2 Duo procesory. Celkem tak vybrané modely vlajkové lodi Intelu oproti minulému měsíci přijdou potenciální kupce až o patnáct procent dráž.

Ostrovem v moři zdražování jsou základní desky, především ty určené pro procesory Intel. Výrazně zlevnily modely od společnosti Asus, výjimečně se jim podařilo dosáhnout až na desetiprocentní slevy. Ani u desek s paticí pro procesory od AMD ale kupující čekáním neprohloupí, tento týden ušetří něco okolo třech procent.

Zdražují i pevné disky a operační paměti

Zdražují tradičně i pevné disky a paměti, jejichž ceny jsou do značné míry s určitým zpožděním navázány na kurz koruny vůči dolaru. U pamětí jdou citelně nahoru především moduly DDR3, přidaly až k osmi procentům, a DDR2, jejichž cena se zvýšila o necelá tři procenta. Ceny starších DDR paměti už spíše stagnují. V případě pevných disků je situace podobná, vyšší zdražení lze zaznamenat u disků kapacitně větších a to jak v relativním vyjádření, tak pochopitelně i v absolutních částkách.

Monitory i další nejprodávanější periferie, především tiskárny a multifunkční zařízení, své ceny v očekávání lepších podzimních prodejů spíše drží, výjimečně v malé míře zdražují. Především u multifunkcí ale výraznější růst cen nelze očekávat, výrobci totiž budou chtít před Vánoci maximálně využít možnosti doprodat všechny aktuálně nabízené modely a v tom by jim vysoká cena mohla bránit. Dalším silným faktorem bude pochopitelně také vysoká míra konkurence.

Reklama

Související články

Cenový servis: nVidia hlásí další slevy

Poklidný život letních prázdnin narušily celkem výrazné slevy téměř všech počítačových komponent. Nejlépe jsou na tom opět grafické karty, procesory od Intelu...

Cenový servis: Pokles cen zastaven

Oproti minulým týdnům, kdy mnoho z nás s optimistickým očekáváním sledovalo zejména grafické karty, je následující období spíše klidnější a významnější slevy...

Cenový servis: AMD dohání slevy Intelu

Výrobci procesorů oživují atmosféru na trhu hardware. AMD s malým zpožděním zareagovalo na razantní slevy Intelu a nejen u grafických karet tak síly začínají...

Výběr článků

Načítám