Hlavní obsah

Cenový servis: Grafiky zdražily až o 10 procent

Novinky, Jiří Adámek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejprodávanější grafické karty dražší o deset procent, monitory až o sedm a vybrané notebooky o pět – takové novinky si pro nás přichystal říjnový trh. Řada komponent ale přesto pokračuje v pozitivním trendu z uplynulého týdne.

Článek

Ačkoli většina počítačového hardware začala minulý týden líným tempem zlevňovat, některých komponent se to, zdá se, netýká. Bohužel nejvýrazněji se zdražení začátkem října projevilo na grafických kartách, které ještě před týdnem překvapivě rychle zlevňovaly a dávaly tak naději na další pokles cen.

Z nejprodávanějších modelů se obětí zdražení staly především karty řady HD4870 z dílny AMD jejichž cena nyní vzrostla až o sedm procent. Menším, ale přesto znatelným tempem zdražily i grafiky HD4850, které svému výkonnějšímu sourozenci sekundují v oblasti méně výkonných akcelerátorů.

Vždy může být hůř

V případě nVidie se zdražení dotklo hlavně méně výkonných karet středního proudu, tj. především modelu 9600GT, který je tak nyní dražší také o zhruba pět až sedm procent, a také o chlup výkonnějších karet 9800GT, jejichž cena vyrazila vzhůru dokonce až o desetinu.

Naopak velmi dobré zprávy si nVidia nechala pro kategorii výkonných grafik – modely osazené čipem N260 zlevnily v některých případech až o 13 procent, patrně v rámci snahy zatraktivnit nabídku v nejvyšších cenových a potažmo výkonnostních úrovních, které každoročně v předvánočních prodejích hrají prim.

Procesory prošly tento týden pouze velmi drobnou korekcí a s výsledky dosaženými minulý týden to v mnohém více méně nepohnulo. U Intelu se minimální rozdíly projevily u čtyřjádrových Core 2 Quad, jejichž cena vzrostla v rozmezí od jednoho do dvou procent, a některých modelů řady Core 2 Duo, která je i nadále zřejmě nejprodávanější řadou procesorů na českém trhu. V případě AMD se naopak prakticky žádné rozdíly v cenách zaznamenat nepodařilo, vesměs šlo tento týden o výkyvy na úrovni do jednoho procenta.

Jak na horské dráze

Poměrně dramaticky se poslední dobou pohybují ceny paměťových modulů. Zatímco paměťovým kartám, kterými krmíme spotřební elektroniku, se během pár měsíců podařilo rekordně zlevnit, ceny paměťových modulů řad DDR až DDR3 za uplynulé tři měsíce v globále neuhnuly ani o píď. Jejich každotýdenní vývoj přitom připomíná jízdu na horské dráze. Výjimkou přitom není ani tento týden, kdy si připsaly v rozmezí od jednoho (většina DDR modulů) do deseti procent (vybrané DDR3 paměti na vyšších frekvencích).

Hit letošních Vánoc

Nepříjemné zdražení bohužel postihlo i v úvodu zmíněné monitory, jimž se dosud jakékoli zvýšení cen vyhýbalo a to patrně vlivem vysoké poptávky po LCD, která na trhu panuje. Korekce, která si v tomto týdnu vybrala svou daň v podobě asi čtyřprocentního zdražení některých 22palcových monitorů a především sedmiprocentního růstu u řady výběhových 19palcových obrazovek, tak patrně zase rychle odezní.

Nepříjemný je ale i dvouprocentní nárůst v kategorii 24palcových monitorů, které mají ambici stát se oblíbeným vánočním artiklem. Nakolik se jim tuto ambici podaří proměnit v realitu ukáží právě cenové pohyby v následujících dvou měsících.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám