Hlavní obsah

Aytobe PG-63509: kus světa v kapse

Novinky, AGEN computer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také rádi cestujete, ale bojíte se, že se ve víru silnic ztratíte? Nechte se vést! Není nic jednoduššího, než si pořídit na cesty GPS lokátor. V recenzi se podíváme na zajímavý výrobek společnosti Aytobe, přesněji na model Aytobe PG-63509.

Článek

Se stále levnějšími navigačními lokátory se pomalu z našeho života vytrácejí klasické papírové mapy. Konec konců, není se čemu divit. Mít v kapse zařízení kompaktních rozměrů, které by vám nabízelo detailní mapy klidně i celého světa, by nelákalo asi jen málokoho.

Zajímavou a lákavou volbou může být pro většinu uživatelů zařízení Aytobe PG-63509, které vám nabídne kompletní výbavu včetně map za naprosto bezkonkurenční cenu. Jak na tom ale zařízení opravdu je?

Vzhled a ergonomie

Celková koncepce samotného GPS lokátoru je velice podobná běžnému PDA. Tomu nasvědčují i rozměry zařízení, které činí 129 mm šířka × 75 mm výška × 32 mm hloubka. Nejspíše si právě říkáte, proč je lokátor tak "tlustý". To je způsobeno tím, že na jeho zadní straně naleznete výklopnou anténu pro příjem signálu. Zařízení se nese v duchu černé a stříbrné barvy. Plastová konstrukce je poměrně kvalitně zpracovaná. Plasty působí bytelně a navíc všude přesně doléhají. Myslím si, že i po dlouhodobém používání si zachová konstrukce svou kvalitu.

Balení obsahuje:
- GPS lokátor Aytobe PG-63509
- stylus
- síťovou AC nabíječku
- cigaretovou nabíječku do auta 12-24V
- držák do auta, včetně redukce pro uchycení
- dálkové ovládání
- český manuál
- 512 MB SD kartu s dodávanými mapami
- instalační CD (obsahuje i záložní mapy)

Přední straně dominuje dotekový displej o úhlopříčce 3,5". Tomu na předním panelu sekundují dvě ovládací tlačítka (jedno pro zapnutí/vypnutí přístroje a druhé pro návrat o krok zpět) a vestavěný reproduktor.

Na levé straně tohoto panelu můžete nalézt i přijímač signálu dálkového ovládání. Strany zařízení jsou zaobleny a čelní panel plynule přechází do samotného těla. Tento přechod je realizován jakýmsi stříbrným rámem, který lemuje celé zařízení.

Na zadní straně pak kromě výklopné GPS antény naleznete také skryté gumové tlačítko pro případný restart zařízení.

Nechybí slot pro paměťovou kartu typu SD a konektor USB mini pro připojení zařízení k počítači.

Instalace zařízení

Spárovat lokátor s počítačem není vůbec složité. Stačí vložit dodávané instalační CD do počítače a nechat se vést česky hovořícím instalátorem. Po nainstalování obslužného softwaru už jen jednoduše připojíte lokátor a necháte rozpoznat ovladače.

Pokud již používáte PDA, nebo například smartphone s operačním systémem Microsoft Windows CE, nemusíte instalovat žádný obslužný software. Vše vyřeší aplikace ActiveSync od Microsoftu.

Do zařízení můžete také oblíbené skladby, a pak je poslouchat. K těmto účelům je v lokátoru zabudovaný mp3 přehrávač, a tak i dlouhá cesta po dálnici může být více než příjemnou. Při přehrávání skrze interní reproduktor je výsledný zvuk samozřejmě sloučen pouze do mono kanálu. Plnohodnotnou stereo reprodukci získáte až se zapojením sluchátek, nebo externích reproduktorů.

Dodávané mapy

Základ nabízí podrobné mapy České a Slovenské republiky, společně s mapami východní Evropy, přesněji tedy Polsko, Maďarsko, Řecko, Turecko, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Česká republika a Slovensko. Naleznete zde ale také hlavní spojovací cesty pro Chorvatsko, Slovinsko, Rumunsko, Bulharsko, Moldávii, a Albánii. Navigace může probíhat ve 2D i 3D prostředí.

Samozřejmostí je u tohoto lokátoru i hlasová navigace, která je dostupná hned v několika různých jazycích (česky, anglicky, řecky, polsky, turecky, maďarsky).

Čeština však není korektně zvládnutá - jednak jsou veškeré položky pojmenovány bez použití diakritiky. Tento Často se tak setkáte například s názvem USTI NAD ORLICI. Na druhou stranu tento jev není nijak tragický a na funkčnost GPS lokátoru nemá v podstatě žádný vliv.

Dodejme, že za 4 354,- Kč včetně DPH (uvedená cena platí k 18. 5. 2007) dostane uživatel plně vybavený GPS navigátor, který hned v základu nabídne dostatečné množství map a celkové výbavy.

Klady a zápory
+ kvalitní dílenské zpracování
+ velice dobrý signál ve většině podmínek
+ bohaté, až nadstandardní příslušenství v ceně
+ výborný poměr cena / kvalita
+ funkce mp3 přehrávače
- hůře zvládnutá čeština
- fádní, až nudný vzhled

Technické parametry

GPS lokátor Aytobe PG-63509 se chlubí dotekovým displejem s úhlopříčkou 3,5" (69 mm × 52 mm), který v rozlišení 320 × 240 bodů dokáže zobrazit až 65 tisíc barev. O zajištění kvalitního signálu se postará výklopná anténa, jež je napojena na GPS přijímač Sirf Star III s podporou až dvaceti kanálů. Za zmínku stojí i výkonný procesor Intel PXA-255 s taktem 300 Mhz, kterým zařízení disponuje. Dále pak máte k dispozici 64 MB SD RAM a 32MB Flash ROM, přičemž celkovou velikost úložiště můžete rozšířit až o 2 GB paměťovou kartu typu SD. Společně se zařízením je standardně dodávána paměťová karta typu SD s celkovou kapacitou 512 MB, na níž jsou uloženy mapové podklady pro správnou funkcionalitu GPS lokátoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám