Hlavní obsah

Apple a Samsung změří síly. Kdo má lepší hodinky?

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnosti Apple a Samsung společně už dávno nesoutěží pouze ve světě chytrých telefonů, oba elektroničtí giganti se střetávají také na poli nositelné elektroniky. Letos před Vánocemi tak svedou klání o přízeň zákazníků chytré hodinky Samsung Galaxy Watch Active2 a Watch Series 5 od Applu.

Chytré hodinky Watch Series 5 od společnosti AppleVideo: archív výrobce

 
Článek

Chytré hodinky Watch Series 5 by měly být ve všech ohledech lepší než předchůdce s pořadovým číslem čtyři. Patrně tím nejmarkantnějším rozdílem je funkce Always-On displej. Díky této vychytávce bude malá dotyková obrazovka neustále zapnutá a bude zobrazovat čas jako u skutečných hodinek.

Tato funkce by přitom neměla mít negativní vliv na celkovou výdrž baterie, protože v rámci Always-On displeje se obrazovka přepne do extrémně šetřícího módu, který radikálně omezí obnovovací frekvenci panelu.

Podle informací výrobce by tak hodinky měly vydržet na jedno nabití totéž jako předchůdce – až 18 hodin. To v praxi znamená, že se bez elektrické zásuvky obejdou celý den. Na noc je ale bude nutné dávat do nabíječky.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Apple Watch Series 5

Nejrůznějších vylepšení je nicméně u pětky daleko více, uvnitř hodinek se například nově ukrývá elektronický kompas. Nechybějí ani vychytávky, kterými se chlubili někteří předchůdci – hodinky používají tzv. next-gen akcelerometr a gyroskop, díky čemuž dovedou bezpečně identifikovat pád. Na to budou podle zástupců Applu navázány další aplikace, aby mohly přivolat v případě potřeby pomoc. Hodí se to pro sportovce, seniory a samozřejmě pro celou řadu dalších uživatelů.

V prodeji se pátá generace hodinek s logem nakousnutého jablka objevila v pátek 20. září. Ceny startují na 11 690 Kč (40mm varianta), respektive na 12 490 Kč (44mm verze). Existovat bude také varianta s titanovým a keramickým pouzdrem, ta se však bude prodávat až později.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Apple Watch Series 5

Cena hraje prim

To novinka od Samsungu je citelně levnější, prodávat se přitom začne příští týden v pondělí. Druhá generace hodinek Galaxy Watch Active stojí stejně jako předchůdce 7499 Kč (40 mm), respektive 7999 Kč (44 mm). Hodinky Galaxy Watch Active2 je totiž možné zakoupit s hliníkovou konstrukcí v černé, stříbrné a růžovo-zlaté, a to ve dvou různých provedeních – s 40 a 44mm ciferníkem a fluoroelastomerovým (FKM) páskem.

Třetí nabízená varianta je ještě luxusnější, jsou nabízeny v černé, stříbrné a zlaté barvě, přičemž 44mm ciferník má tělo z nerezové oceli. Toto provedení se navíc chlubí i podporou LTE připojení, díky němuž bude zajištěn přístup k internetu i bez nutnosti připojeného mobilu. Tato verze bude stát 11 999 Kč.

Foto: archív výrobce

Galaxy Watch Active2

Hodinky nabízejí celou řadu fitness funkcí. Mohou při manuálním nastavení sledovat více než 39 druhů cvičení, přičemž sedm z nich lze aktivovat automaticky – včetně běhání, chůze, jízdy na kole, plavání, veslovacího trenažéru, eliptického trenažéru a dynamického tréninku. Praktická je také možnost měření EKG, což je jedno z hlavních lákadel konkurenčních hodinek Apple Watch.

Všechna provedení dovedou poznat, kdy úroveň stresu u uživatele přesáhla zdravou hranici, načež se zobrazí doporučení, jak se uklidnit. Samozřejmostí je možnost monitorování kvality spánku stejně jako sledování nejrůznějších sportovních aktivit. Hodinky je možné využít k poslechu hudby či vyřizování zpráv a hovorů.

Foto: archív výrobce

Galaxy Watch Active2

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám