Hlavní obsah

Hardware 23/2006: Hudební stylovka M-Cody M-20

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MP3 přehrávač společnosti M-Cody již na první pohled připomíná jeden z designově nejúspěšnějších mobilních telefonů, čokoládku od LG. Stejně jako Chocolate jej ovládáte dotykovými tlačítky a displej přehrávače v neaktivním stavu nerozeznáte od těla.

Článek

Černý, stylový, tenký. Tyto tři slova naprosto dokonale charakterizují MP3 přehrávač typového označení M-20, který vyrábí mladá a ne příliš známá společnost Median Co. Nikoho jistě nepřekvapí, že firma pochází z Thajwanu a byla založena v roce 2004.

Možná právě kvůli mládí a drzosti z něj plynoucí se nebojí designéři použít nápadu někoho jiného, aby se dostali sami na výsluní. Kdo však nechce dávat deset "kapříků" za mobilní telefon od LG, ale přeci jen jej jeho styl uhranul, možná právě tudy vede cesta.

Vzhled přístroje

Obdélníkové tělo přehrávače ve vypnutém stavu vypadá spíš jako prapodivná kreditní karta, než jako plnohodnotná "empétrojka" s OLED displejem. Povrch ruší jen dvě tlačítka (play a hold) rozmístěná na levém, respektive na pravém boku 7,5mm tlustého přístroje.

Velikost je ostatně velice silnou stránkou M-20. Vejde se snad do každé kapsy, ať už u kalhot, či v košili. Možná by se dal napěchovat i do peněženky, ale to jsem raději nezkoušel.

Hladký povrch, který kromě toho, že skvěle vypadá, také skvěle chytá otisky, přerušují ještě dva konektory. Vlevo nahoře se jedná o standardní 3,5mm jack pro sluchátka, zatímco na pravé straně nalezneme mini-USB konektor. Ten je bohužel poněkud nestandardní, a tak nedoporučuji ztratit dodávaný kablík.

Po zapnutí delším stiskem tlačítka play se v přístroji probudí skrytý temperament. Na čelní straně (kterou mimochodem není téměř možné rozeznat od zadní) se rozsvítí pět červených tlačítek a kus nad nimi bílá písmena OLED displeje.

V zapnutém stavu vypadá m-cody opravdu neodolatelně. Ostatně jsem nezaznamenal jiné reakce, než úžas, nadšení a všeobecně velký zájem o tento neznámý výrobek.

Technické parametry

M-20 přehrává soubory typu MP3, WMA, WAV, a pozor, zvládá i OGG. Škoda jen, že nepodporuje AAC, potom by již výčet neměl chybu.

Přehrávač se vyrábí ve dvou velikostech (1 či 2GB) a dvou provedeních. Buď je vyveden jako Chocolate v černé perleťové barvě, druhá varianta potom napodobuje strohý bílý design iPodu nano.

Kvůli rozměrům 80.7mm(L) x 33.5mm(W) x 7.5mm(H) musela být při konstrukci použita lithium-polymerová baterie, která posluchače zabaví až po dobu 12 hodin. Reálná výdrž je tradičně kratší, pohybuje se okolo 9ti. Ale i tak jde při velice kompaktních rozměrech o úspěch.

Horší je to s nabíjením, které je nutné provádět přes USB konektor počítače. Převodník na 5V s koncovkou USB v balení není. Kdo chce tedy nabíjet jinde než na počítači, musí si trafo sehnat separátně.

Co ještě stojí za povšimnutí je OLED displej. Na jeho černé ploše s rozlišením 128x64 bodů se zobrazují veškeré žádané informace, ať již jde o skladbu, nastavení či stav baterie. Displej má velmi dobrý kontrast, který můžeme regulovat v 15 krocích. Jen na přímém slunci je problém z něj odečítat údaje.

Naprostá rarita je linkový vstup realizovaný přes USB konektor. Zní to poněkud zvláštně, ale je to překvapivě dobrý a jednoduchý nápad. Pravda, na kabal zakončený na jedné straně USBčkem a na druhé jackem jsem si musel chvilku zvykat, ale funguje, a to je hlavní. Ovšem externí mikrofon k přehrávači nepřipojíte.

Ovládání

Asi jediná a největší slabina je poněkud zmatené uživatelské menu. Nastavit sice můžeme prakticky cokoliv, ale přehlednost menu není zrovna na vysoké úrovni. Nikdy se nedozvíme, v které úrovni se nacházíme. Nejvíc mi však vadily následující dvě věci:

1)V úvodní nabídce settings, playlist, music... se zobrazuje na displeji vždy jen jedna položka. Změna probíhá tlačítky do stran, tedy horizontálně. Další úrovně už se ale ovládají tlačítky "+ -" ve vertikálním směru. Zní to jako maličkost, ale činí to ovládání složitějším.

2)Jaký je rozdíl mezi volbou Music a Playlist? Zatímco v prvním menu zvolíte písničky pro přehrávání, ve druhém můžeme pouze seznam procházet. Položka Playlist je proto v menu naprosto zbytečná.

Technicky méně zdatní jedinci budou mít problém se v menu bez návodu orientovat. Je proto dobré výjimečně porušit pravidlo "když všechny pokusy selžou, přečtěte si návod", a učinit tak hned na počátku. Ušetříte si tím minimálně nervy.ů..

K funkci dotykových tlačítek mám jen jedinou připomínku. Nestačí se jich pouze lehce dotknout, je většinou zapotřebí na nich prst zlomek vteřiny zanechat. Velká výhoda je potom netečnost proti nechtěnému stisku v kapse. Přehrávač tak není ani nutné "zamykat" tlačítkem Hold.

Zvuk a sluchátka

M-Cody M-20 produkuje kvalitní zvuk v celé slyšitelné oblasti. Korekci napomáhá i velmi dobrý ekvalizér, který kromě přednastavených profilů nabízí ještě uživatelské nastavení. Při aktivaci ekvalizéru se v hudbě neobjevují žádné nežádoucí ruchy, jak bývá u mnoha přehrávačů zvykem.

Maximální hlasitost je i se sluchátky o vyšší impedanci dostatečná, avšak má potom zásadní dopad na výdrž. Nicméně použití skořepinových sluchátek můžeme s tímto přehrávačem z esteticko-logických důvodů vyloučit.

Přibalená sluchátka tradičně výtečně doplňují design, přehrávače. Jde o velmi zajímavé pecky kónického tvaru, které však spíš než zvukem přesvědčují právě vzhledem. Kvalitou reprodukce se řadí do normálu malých sluchátek za dvě stovky.

Závěr

M-Cody M-20 je typická srdeční záležitost. Někdo jej prostě mít musí, protože mu učaruje na první pohled. Aby také ne, když v sobě kombinuje strohou krásu iPodu a neodolatelnost LG Chocolate.

Kdo se řídí víc rozumem než srdcem, radši dá přednost zavedeným značkám typu Creative či Iriver s konvečnějším designem, ale komfortnějším ovládáním.

Kdo patří do první skupiny, určitě jej bude zajímat cena. Ta se pohybuje na hranici 4 000 Kč za 1G model, dvojnásobná kapacita potom přijde na přibližně 5 000 Kč včetně daně.

Produkt zapůjčila společnost Alza.cz.

Technické specifikace

Podporované formáty: MP3, WMA, WAV, OGG

Rozhraní: USB 1.1

Výdrž: 12 hodin

Displej: OLED (128x64)

Výkon: 40mW (20 na kanál)

Rozměry: 80.7mm x 33.5mm x 7.5mm

Váha: 30,5g včetně baterie

Baterie: Li-Polymer

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám