Hlavní obsah

Hardware 2006/13: prezentujte se lépe s Panasonic PT-P1SDE

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projektory už nejsou díky neustále klesajícím cenám doménou pouze vyššího managementu a zbohatlíků. Ceny těchto přístrojů neustále klesají a stávají se tak dostupnější širším vrstvám obyvatel. Recenzovaný Panasonic PT-P1SDE s cenou do 30 000 korun patří právě do této kategorie, jedná se o univerzální LCD projektor s malými rozměry a slušnými zobrazovacími schopnostmi.

Článek

Mnoho lidí si stále spojuje digitální projektory s pracovními přednáškami a vzdělávacími akcemi, přestože jich již mnoho proniklo do domácího prostředí. V případě malého Panasonicu je tento dojem umocněn ještě jeho malými rozměry, díky nimž je velmi mobilním přístrojem.

Muší váha

S váhou 1,3kg a rozměry 23,5 x 18,8 x 6,5cm se Panasonic PT-P1SDE hlásí o titul nejmenšího projektoru s čtečkou paměťových karet. Právě vestavěný slot pro SD (secure digital) paměťové karty jej odlišuje od většiny nabízených projektorů. Ze slotu dokáže projektor zobrazovat data uložená ve formátech JPG a Quick Time Motion JPEG, aniž by uživatel musel připojit počítač. Dodávaný software Image Creator zvládne zkonvertovat dokumenty vytvořené v MS PowerPointu na soubory JPG. Ve výsledku je potom možné projektor používat pro přehrávání prezentace z SD karty.

Pro profesionály objíždějící přednáškové sály s několika sadami výkladů jde o výborného pomocníka, zvláště také proto, že automatika se stará o vyrovnání vertikálního naklonění projektoru (automatická funkce Keystone), které má za následek sbíhavost stran obrazu. Projektor si taktéž hlídá intenzitu osvětlení v místnosti. V případě stmívání se jas automaticky tlumí.

Vhodný do menších prostor

Svítivost PTčka je jedna z věcí, která by mohla mnoho lidí od jeho koupě odradit. Přeci jen 1500 ANSI Lumenů není na dnešek nikterak oslnivá hodnota. Problém může nastat pouze v případě, kdy chcete za bílého dne uspořádat megalomanskou projekci. To opravdu nezkoušejte. Panasonic PT je totiž mířen spíš do komorní atmosféry, kde nebude promítán obraz s větší úhlopříčkou než přibližně 2m ve dne. Za šera a v noci tento problém odpadá.

Protože zobrazovací technologie panelu nese název LCD, kontrast obrazu činí za tmy 400:1. Tato hodnota je u LCD projektorů naprosto v pořádku. DLP kolegové sice zvládnou trochu víc (obvykle okolo 2000:1), je to však vykoupeno nižší ostrostí a lehkým duhovým efektem, které zde ani náhodou nenaleznete.

Určení projektoru pro menší prezentační místnosti je dáno i vlivem rozlišení SVGA (800x600). Při větší úhlopříčce je u LCD projektoru již znát rastrová mřížka, která oku rozhodně nelahodí.

Rychlost se cenní

Zásadním nedostatkem většiny dnes dostupných projektorů je jejich startovací a vypínací čas. Ne tak u PT-P1SD. Panasonic uvádí v materiálech možnost promítat již 2s po zapnutí a vůbec nepřehání. Žádné zdlouhavé žhavení se nekoná.

Podobně je to i s vypínáním. Po ukončení projekce je možné napájecí kabel okamžitě vytáhnout ze zásuvky, aniž by došlo ke katastrofě v podobě prasknutí lampy.  Samozřejmě však není možné jej dát v této fázi do brašny, kde by lampě minimálně ubyla velká část životnosti. Pasivní dochlazení lampy má velkou výhodu i při výpadku elektřiny.

K přesnostem projektoru Panasonic patří i česky psané ovládací menu. U běžného projektoru nejde o tak zásadní věc, avšak když spouštíte nějakou tu fotografii či prezentaci z karty, čeština značně pomáhá. Dokonce jsme za celou dobu nemuseli ani koutkem oka nahlédnout do manuálu.

Špetka praxe...

Během zkoušení projektoru jsme si pouze potvrdili předchozí domněnky, a sice, že svítivost postačuje pro úhlopříčku přibližně dva metry za dne. Do metru a půl je rastr LCD projektoru znatelný jen z bezprostřední blízkosti a neruší ani při prohlížení fotek, se zvětšující se úhlopříčkou je to již horší.

Hlučnost projektoru nebyla nikterak kritická. Při prezentaci není třeba ventilátor chladící lampu překřikovat a ani při sledování filmu jsme nezískali pocit, že nám nad hlavou duní vodopád. Větrák sice slyšet je, ale dává o sobě vědět v rozumných mezích.

Pokud srovnáme výsledný obraz textové prezentace s cenově obdobným DLP projektorem, vyhrává Panasonic díky lepší čitelnosti založené na větší ostrosti. V případě filmu se potom situace obrací. Kontrast 400:1 není zkrátka pro domácí kino to pravé, neboť černá barva zrovna černě nepůsobí.

Na závěr zbývá zmínit se ještě o konektivitě a dálkovém ovládání. Dálkový ovladač tu je, funguje a nastavíte s ním naprosto vše s výjimkou zaostření. To se musí doladit ručně na projektoru. A vstupy? Připojit lze cokoliv přes D-Sub, S-video a kompozitní video konektory. K dispozici je i integrovaný reproduktor jako nouzové ozvučení.

Závěr

Panasonic PT-P1SDE je příjemně malý projektor, který najde uplatnění především na cestách a prezentacích. Nadchne především rychlostí, ostrostí obrazu, automatickým vyrovnáváním sbíhavosti a elegantním vzhledem.

Překvapivá je cena projektoru. Bez pěti korun 30 000 bez DPH není na takový úlovek vůbec mnoho. Zvláště když uvážíme schopnost promítat z vestavěné SD čtečky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám