Hlavní obsah

Hackeři zahájili masivní útok na evropské bankomaty

Novinky, Miloslav Fišer

Počítačoví piráti zahájili masivní útok na evropské bankomaty. Nainstalovali do nich totiž speciální software, s jehož pomocí mohou zjistit všechny informace o účtu každého klienta, který do bankomatu vloží svou kartu. Upozornil na to zahraniční IT server Wired.com s odvoláním na bezpečnostní zprávu laboratoře SpiderLabs společnosti Trustwave.

Foto: Profimedia.cz

V bankomatech škodlivý program ukládá všechna data o proběhlé transakci. Samozřejmě tedy číslo účtu, jeho zůstatek, nebo PIN kód.

Článek

Virus, který sbírá o uživatelích data, byl nalezen v několika bankomatech v Evropě. Nejčastěji však v Rusku a Ukrajině, kde bylo prozatím zjištěno 20 nakažených přístrojů.

„Tento druh viru se nepodobá ničemu, s čím jsme se doposud setkali. Je tedy možné, že nakažených bankomatů je ještě mnohem více,“ řekl Nick Percoco z bezpečnostního týmu laboratoře SpiderLabs.

Podle něj mohly být nakaženy bankomaty kdekoliv ve světě. „K tomu, abychom zjistili, až kam se virus rozšířil, bude potřeba více času k prověření různých bankomatů jednotlivých společností,“ uvedl Percoco.

Hacker zjistí díky viru i PIN kód

Nový virus byl prozatím nalezen na bankomatech, které jsou postaveny na jádře operačního systému Windows XP. V nich škodlivý program ukládá všechna data o proběhlé transakci. Samozřejmě tedy číslo účtu, jeho zůstatek, nebo PIN kód.

Z bankomatu získá útočník všechny informace pomocí speciální karty, kterou do zařízení vloží, nebo si je jednoduše vytiskne pomocí vestavěné tiskárny výpisů. 

„Ve chvíli kdy získá útočník všechny informace o kartě, může využít takzvanou spouštěcí kartu a vybrat z účtu tolik peněz, kolik mu dovolí klientem nastavený limit. O tom se lidé dozvědí ale až při kontrole výpisu svého účtu,“ nastínil nebezpečí viru Percoco.

Bezpečnostní odborníci nevědí, jak se proti viru bránit

Největším problémem podle Percoca ale je, že v současné době nikdo neví, jak se proti novému viru účinně bránit. Nebezpečný software totiž odhalí až podrobná analýza každého bankomatu, což je vzhledem k jejich počtu prakticky nemožné.

Do bankomatů se měl virus nejspíše dostat s pomocí zaměstnanců bank, ve kterých byly nainstalovány, nebo s přičiněním servisních techniků, kteří se o ně starají.

V České republice zkoušeli podvodníci získat informace o účtech pomocí tzv. skimmovacích zařízení, která jim prozradila všechny informace o kartě i bezpečnostních kódech. Útočníci pak jednoduše vybrali peníze z cizího účtu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám