Hlavní obsah

Hacker Mitnick píše další knihu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FBI jej kdysi označila za "nejnebezpečnějšího člověka Ameriky". Dnes tento titul dozajista vlastní osoby jiné; nesporné však je, že se Kevin David Mitnick hluboce vepsal do povědomí spousty běžných lidí, kteří o hackerech či spíše crackerech jaktěživ pranic neslyšeli.

Foto: Miroslav Knotek

Místostarosta David Procházka přivítal seniory na počítačovém kurzu.

Článek

Kevin D. Mitnick dosáhl pubertálního věku v sedmdesátých letech minulého století, to znamená v čase, kdy se začal rozvíjet moderní počítačový svět, tak jak jej známe dnes. Sám Mitnick vyrůstal spíše osamněle, protože jeho rodiče byli rozvedeni. Brzy se stal členem komunity phreakerů (lidí zabývajících se nabouráváním do telefonních sítí, odposloucháváním cizích hovorů, apod...).

Mezi jejich častou zábavu patřilo například přebírání kontroly nad operátorem a lidem, kteří si ověřovali určité telefonní číslo, odpovídali ve stylu: "Ano, toto číslo je opravdu šest-pět-čtyři-tři-dva a jedna polovina. Víte vůbec jak se vytočí jedna polovina, slečno?"

"Když jsem byl v pubertě, fascinoval mě telefonní systém firmy Bell, a tehdy jsem se nabourával do telefonní sítě. A když se telefonování stalo více počítačovou záležitostí, naučil jsem se kvůli tomu i s nimi pracovat," prozradil o svých začátcích diskutujícím na Lide.cz.

Ovšem nezůstalo jen u těchto žertíků - skupinka později napadla telefonní ústřednu s tzv. COSMOS databází (tu používalo mnoho národních telefonních společností pro kontrolu a zaznamenávání hovorů), kde odcizila sérii bezpečnostních hesel a manuály nutné pro COSMOS systém. Krátce nato byla parta zatčena. 17letý Kevin tehdy vyvázl se třemi měsíci nepodmíněně v ústavu pro mladistvé.

O několik let později byl chycen znovu, když se pokoušel dostat do sítě Pentagonu přes univerzitní počítač a síť ARPAnet - vyneslo mu to dalších šest měsícu nepodmíněně.

Svého Nissana ozdobil značkou s logem "X-HACKER"

Ani po propuštění z vězení si nedal pokoj a v roce 1987 pomohlo k jeho zatčení za krádež software společnosti SCO použití falešné telefonní karty (šest měsíců s podmínkou).

V období 1987-1988 se spolu s kolegou (Lenny DiCicco) pokoušeli získat operační systém Digital VMS. FBI by na nic nikdy nepřišla, kdyby Mitnick svého kamaráda nepodtrhl a ten jej následně neprozradil. Následné soudní slyšení však vešlo do dějin a novinových titulků, neboť v něm Mitnick prohlásil, že je "závislý na počítačích". Z tohoto důvodu také dostal velmi mírný trest (18 měsíců ve vězení s podmínkou léčby své "závislosti").

"...souhlasí s 18ti měsíčním vězením a přijímá léčbu své "počítačové závislosti", zaznělo tehdy u soudního slyšení.

Na svobodě vydržel několik let, když se opět dostal do novinových titulků, jelikož na něj FBI nastřádala sumu dalších obvinění. Mitnick začal zdárně unikat, čímž si vysloužil obdiv americké veřejnosti. Zatčen byl až v roce 1995 díky falešným jízdním dokladům.

Z 68 měsíců si odseděl šedesát a po návratu z vězení prohlásil, že se polepšil. Posléze vydal knihu a založil poradenskou firmu. V současnosti ho nejvíce zaměstnává práce na nové knize. "Bude to příběh o mě.. a mám ji od vlády zakázáno publikovat do ledna 2007," říká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám