Hlavní obsah

Google bude platit vydavatelům, podepsal dohodu s šesti francouzskými novinami

Paříž

Americký internetový gigant Google podepsal dohodu o autorských právech se šesti francouzskými novinami a časopisy, mimo jiné s deníky Le Monde a Le Figaro. Uvedl to Google na svém blogu.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Oznámení přichází po měsících vyjednávání mezi Googlem, francouzskými vydavateli a zpravodajskými agenturami o tom, jak uplatňovat upravená pravidla Evropské unie o autorských právech, která vydavatelům umožňují požadovat poplatek od internetových platforem zobrazujících výňatky z jejich zpráv.

Největší vyhledávač na světě nejprve bojoval proti myšlence platit vydavatelům za obsah. Tvrdil, že jejich internetové stránky těží z větší návštěvnosti, kterou jim Google přináší. Před měsícem však soud nařídil firmě zahájit rozhovory s vydavateli ve Francii o platbách za používání jejich obsahu, upozornila agentura Reuters.

S dohodou souhlasili také Courrier International, L'Obs, Libération a L’Express. Google dodal, že jedná rovněž s dalšími francouzskými celostátními i regionálními deníky a časopisy. Jeho cílem je uzavřít rámcovou dohodu s lobbistickou skupinou tištěných médií v zemi do konce roku.

Google zneužívá dominantní postavení a potlačuje konkurenci, tvrdí v žalobě americká vláda

Ekonomika

Dohoda s francouzskými médii zahrnuje nástroj Googlu pro odměňování vydavatelů zpráv nazvaný Google News Showcase. Ten má již dohodu s předními vydavateli v sousedním Německu.

Český podnikatel a majitel mediální skupiny CMI France Daniel Křetínský na počátku tohoto měsíce vystoupil proti dohodě, kterou Google nabízí francouzským tištěným médiím. Podle něj není spravedlivá, a proto ji nepodepíše. Křetínský vlastní několik francouzských listů, jako je Elle, Marianne, Version Fémina a Télé 7 Jours. Je také významným menšinovým akcionářem listu Le Monde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám