Hlavní obsah

Google bude mazat neaktivní účty, začne v prosinci

Od prosince letošního roku začne americká internetová společnost Google mazat účty, které zůstaly neaktivní po dobu dvou let. Doposud přitom neplatilo žádné omezení, jak často se musí lidé k účtu přihlásit.

Foto: Reuters

Logo společnosti Google

Článek

„Lidé chtějí, aby produkty a služby, které používají online, byly bezpečné. Proto jsme investovali do technologií a nástrojů na ochranu našich uživatelů před bezpečnostními hrozbami, jako je spam, phishingové podvody a krádeže účtů. I přes tyto ochrany platí, že pokud nebyl účet delší dobu používán, je pravděpodobnější, že bude kompromitován,“ prohlásila k chystané změně produktová manažerka Googlu Ruth Kricheliová.

Americký podnik na svých oficiálních stránkách uvedl, že podle interní analýzy je u opuštěných účtů nejméně 10krát nižší pravděpodobnost, že budou mít nastaveno dvoufázové ověření než u aktivních účtů. „To znamená, že tyto účty jsou často zranitelné, a jakmile je účet kompromitován, může být použit pro cokoli, od krádeže identity po vektor pro nežádoucí, nebo dokonce škodlivý obsah, jako je spam,“ konstatovala Kricheliová.

Google se proto odhodlal k tomu, že od letošního prosince budou platit nové zásady pro neaktivní účty.

Microsoft změnil pravidla, nepoužívané účty bude po 24 měsících mazat

Software

Pokud uživatel nevyužívá svůj Google účet nebo se do něj nepřihlásí po dobu minimálně dvou let, hrozí smazání účtu spolu s veškerým obsahem. Nejde přitom pouze o Gmail, ale také o data uložená na Disku Google, jako jsou fotky či dokumenty, ale také kalendář či přístup k YouTubu.

Ještě v roce 2020 podle agentury Reuters přitom Google tvrdil, že na neaktivních účtech bude mazat pouze obsah a samotné účty zůstanou zachovány.

Nová politika se však týká pouze osobních účtů a nijak se nedotkne organizací, jako jsou školy nebo podniky, které také využívají účty na Googlu.

Twitter chystá také změny

Minulý týden oznámil rovněž Elon Musk, že se chystá „vyčistit“ Twitter od neaktivních účtů. Podle lakonického prohlášení Muska budou mazány účty, které nejsou používány „několik let“. „Takže pravděpodobně zaznamenáte pokles počtu sledujících,“ doplnil šéf Twitteru.

Hned po tomto oznámení ale sociální sítě zaplavily nářky nespokojených uživatelů, kteří se obávají toho, že přijdou o poslední konverzace s blízkými přáteli a rodinnými příslušníky, kteří už nejsou mezi námi.

Musk informuje o čistce na Twitteru

Musk v souvislosti s tím doplnil, že neaktivní účty budou „archivovány“. Zatím však není jasné, zda budou mít ostatní uživatelé k těmto archivovaným účtům přístup.

Na rozdíl od Twitteru mají platformy jako Facebook či Instagram způsob, jak přeměnit neaktivní účty na „zvěčněné“, pokud zemře někdo blízký. Na dalších sítích pak zůstávají profily aktivní i po úmrtí jejich majitele.

Uživatelé Twitteru smutní, že přijdou o poslední konverzace s nebožtíky

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám