Hlavní obsah

Gates a Ballmer usilují o znovuzvolení do správní rady Microsoftu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spoluzakladatel amerického softwarového gigantu Microsoft Bill Gates a odcházející generální ředitel Steve Ballmer usilují o znovuzvolení do správní rady podniku navzdory snahám některých akcionářů o omezení jejich vlivu na řízení. Vyplývá to podle agentury Reuters ze zprávy společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Spoluzakladatel amerického softwarového gigantu Microsoft Bill Gates (vlevo) a odcházející generální ředitel Steve Ballmer

Článek

Gates je nyní předsedou správní rady, podle zdrojů agentury Reuters se však tři z 20 největších akcionářů Microsoftu snaží prosadit jeho odchod. Domnívají se, že Gates blokuje zavádění nových strategií a omezoval by schopnost nového generálního ředitele provádět zásadní změny. [celá zpráva]

Microsoft nyní hledá nového generálního ředitele poté, co Ballmer v srpnu oznámil, že tuto funkci do roka opustí.

„Nikdy není perfektní čas pro takovouto změnu, ale cítím, že teď je ten správný čas. Pustili jsme se do nové strategie s novou organizací. Potřebujeme generálního ředitele, který zde bude pro držení tohoto směru delší dobu,“ napsal Ballmer v otevřeném dopise zaměstnancům.

Microsoft v loňském roce nastartoval sérii změn, kterou má zřejmě Ballmer na mysli ve svém dopise zaměstnancům. Hlavním cílem je, aby produkty Microsoftu nenacházeli lidé jen v počítačích, ale i v mobilech, televizích a tabletech.

Zvolení Ballmera i Gatese je pravděpodobné 

Podle agentury Reuters je ale velmi pravděpodobné, že Gates i Ballmer budou na listopadové valné hromadě znovu zvoleni do správní rady. Gates a Ballmer navíc zůstávají největšími akcionáři podniku. Gates vlastní 4,5 procenta a Ballmer čtyři procenta akcií.

Společnost Microsoft je největší softwarovou firmou na světě, která má dominantní postavení na trhu s operačními systémy a kancelářskými aplikacemi. V roce 1975 ji pod původním názvem Micro-soft společně založili Paul Allen a Bill Gates, který byl v roce 2009 podle časopisu Forbes nejbohatším člověkem na planetě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám