Hlavní obsah

Facebook změnil zabezpečení soukromí, čelí za to kritice

Novinky, BBC, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provozovatelé populární sociální sítě Facebook si vysloužili ostrou kritiku za změnu způsobu zabezpečení soukromých údajů uživatelů. Bloggerům a bojovníkům za ochranu digitálních práv vadí, že Facebook údajně tlačí na to, aby údaje uživatelů byly viditelné širšímu počtu lidí a šlo je nalézt přes vyhledávače.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Uživatelé Facebooku se od středy mohou setkat s hláškou, která po nich žádá aktualizaci nastavení ochrany soukromých údajů. Provozovatelé sítě tvrdí, že chtějí umožnit uživatelům mít lépe pod kontrolou, komu se zobrazí jednotlivé části jejich profilů, celkově zjednodušit správu soukromých údajů a nastavení sdílení příspěvků.

"Facebook tlačí lidi k tomu, aby si nastavili svůj profil do pozice ‘všechno vidět’," tvrdí ovšem Marc Rotenberg, šéf amerického Informačního střediska pro elektronické soukromí (Epic). "Z hlediska ochrany soukromí to není fér," dodal.

Uživatelé sice mají možnost si ponechat původní nastavení, musí je však manuálně zadat, protože již není výchozí. Na druhou stranu uživatele nikdo nenutí, aby při zřizování profilu uváděli pravdivé informace. Zapření identity se však s ideou Facebooku, kde se lidé střetávají s reálnými přáteli či známými, poněkud míjí.

Epic nyní zkoumá, zda se Facebook nedopustil na svých uživatelích podvodného jednání.

Další organizace Electronic Frontier Foundation vydala prohlášení, v němž tvrdí: "Tyto změny nastavení soukromí mají jasný cíl, aby uživatelé Facebooku o sobě zveřejňovali ještě víc informací než dosud." Zpráva dodává, že zavedení změn naopak sníží kontrolu uživatelů nad svými osobními daty.

Kritikům také vadí, že informace o pohlaví a lokalitě uživatele jsou nyní viditelné nejen lidem, kteří jsou definováni jako přátelé, nýbrž všem.  

Buďte otevření, vzkazuje lidem Facebook

Mluvčí Facebooku Barry Schnitt prohlásil, že se lidé mohou zveřejnění osobních údajů vyhnout tím, že kolonky o svém pohlaví či lokalitě ve svém profilu prostě nevyplní.

Facebook by podle Schnitta rád podnítil uživatele k větší otevřenosti, protože to je v souladu s tím, "jak se svět vyvíjí".

Facebook, který už má 350 miliónů uživatelů po celém světě, začal testovat změny v nastavení ochrany soukromých údajů už v polovině letošního roku.

Bloggeři píší, že Facebook změny provedl jen proto, aby si s nimi lépe poradily vyhledávače. Výchozí nastavení ochrany soukromých údajů má podle nich za cíl učinit vše viditelné všem. "Kvůli tomuhle si lidé profil na Facebooku nezřizovali. Nemá to nic společného se soukromím, ale se zvyšováním návštěvnosti a sledovatelnosti aktivit na serveru," stěžují si kritici.

Mnozí uživatelé Facebooku si po oznámení změn v nastavení ochrany soukromých dat upravili své profily a některé údaje z nich raději odstranili.

Anketa

Máte profil na Facebooku?
Ano, využívám ho často
33,3 %
Ano, ale moc tam nechodím
33,3 %
Ne
33,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 126261 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám