Hlavní obsah

Facebook smazal příspěvek „Ježíš zemřel, abychom mohli žít“. Prý šlo o nenávistný projev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amerického novináře Billyho Hallowella zaskočilo, když mu Facebook zablokoval příspěvek, v němž opěvoval Ježíše. O to větší bylo jeho překvapení, když mu sociální síť komentář zcela vymazala s tím, že jde o nenávistný projev.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo sociální sítě Facebook a společnosti Meta

Článek

Hallowell, bývalý redaktor webu The Blaze a zapálený křesťan, sdílel v dubnu na Facebooku příspěvek, v němž napsal: „Ježíš zemřel, abychom mohli žít.“

Před Velikonocemi tím chtěl připomenout pasáž z Evangelia podle Jana, ve které stojí:

„Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jednorozeného Syna, aby žádný, kdo v něj věří, nezahynul, ale měl věčný život.“

Nic kontroverzního, pro křesťany jde o samou podstatu víry, řekl by si člověk.

Proti komunitním normám

Omyl. Facebook příspěvek zneviditelnil pro ostatní uživatele s tím, že porušuje komunitní pravidla týkající se nenávistného projevu. „Tato pravidla jsou k tomu, aby se každý (u nás) cítil bezpečně, respektovaný a vítaný,“ vzkázali mu správci sítě.

„Cože?“ byla Hallowellova první reakce. Když se zaskočený novinář proti rozhodnutí odvolal, dočkal se ještě horšího výsledku: Facebook mu příspěvek rovnou smazal.

„Posoudili jsme vaše odvolání. Nemůžeme ukazovat obsah, který jde proti našim komunitním normám týkajícím se nenávistného projevu,“ bylo mu vysvětleno.

Novináři nezbylo, než se s verdiktem smířit a o celé události informovat na Twitteru. „Velmi, velmi bizarní,“ postěžoval si na svém profilu.

Úskalí toho, co je a není přijatelné

„Jasně se ukazuje, že posuzování toho, jestli je určité vyjádření za hranicí přijatelného či nikoliv, má svá úskalí,“ podotkl server Reclaim The Net, který o případu informoval.

„Ať už s rozhodnutím souhlasíte, anebo ne (jak už to bývá v případě náboženských přesvědčení), co je na příspěvku nenávistného?“ otázal se web. „Pokud ona věta něco vyjadřuje, pak je to nesobeckost a obětování se ve prospěch druhých,“ dodal.

Instagram zablokoval olympijské běžkyni účet. Pak ale couvl

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám