Hlavní obsah

Experti varují: Nový červ útočí na systémy Windows

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový červ se šíří internetem a napadá počítače vybavené operačním systémem Windows mnohem rychleji než dříve, upozornila v neděli antivirová společnost Trend Micro.

Článek

Internetový červ Zotob se objevil krátce poté, co Microsoft informoval veřejnost o posledních třech bezpečnostních mezerách, které se objevily v systému Windows. Microsoft všechny tři považuje za "kritické" [celá zpráva], minimálně jedna z nich pak útočníkovi dovoluje plně ovládnout úspěšně napadený počítač.

Minulý týden v úterý také Microsoft připustil, že útočník může využít chyb v prohlížeči Internet Explorer a s jejich pomocí pak uživatele přivést na stránky, které mu do počítače nainstalují zhoubný software.

Anketa
Máte počítač vybavený systémem Windows aktualizovaný posledními záplatami? Hlasujte v anketě uvedené pod článkem.

Podle společnosti Trend Micro napadá Zotob slabá místa v operačních systémech Windows 95, 98, ME, 2000 a XP a poskytuje útočníkovi vzdálený přístup do jimi vybavených počítačů.

"Na území USA a Německa jsme již zaznamenali stovky infikovaných systémů virem Zotob," uvedla firma.

"Uživatelé se totiž nových bezpečnostních mezer, o kterých informoval Microsoft, příliš neobávají a poslední záplaty, které je řeší, neinstalují. Proto předpokládáme, že virem Zotob napadených počítačů bude mnohem více," varují zástupci Trend Micro.

Zotob se chová velice podobně jako mnoho dřívějších virů. Do systémového adresáře Windows kopíruje soubor Botzor.exe a modifikuje ostatní data tak, že znemožní napadenému počítači přístup na weby antivirových společností, které poskytují řešení, jež jej z počítače umí odstranit.

Problémům, které může způsobit virus Zotob, se uživatel vyhne, pokud bude mít aktualizovaný systém spolu s nejnovější verzí antivirového programu.

Anketa

Máte počítač vybavený systémem Windows aktualizovaný posledními záplatami?
Ano
68,4 %
Ne
31,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2685 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám