Hlavní obsah

Evropská komise odloží plán na zavedení digitální daně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise (EK) odloží plán na zavedení digitální daně jako dalšího zdroje svých příjmů. V pondělí to na tiskové konferenci v Bruselu uvedl její mluvčí. Komise návrh chtěla původně představit tento měsíc.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Americká ministryně financí Janet Yellenová.

Článek

Oznámení přichází poté, co v neděli k přehodnocení unijního plánu na zdanění velkých internetových společností převážně pocházejících ze Spojených států vyzvala americká ministryně financí Janet Yellenová, která se v pondělí v Bruselu účastní jednání ministrů financí zemí platících eurem. Někteří unijní představitelé smysl evropské digitální daně zpochybňují poté, co se v sobotu na zásadní celosvětové reformě firemních daní dohodly největší světové ekonomiky sdružené ve skupině G20.

„Rozhodli jsme se pozastavit práci na naší nové digitální dani jako novém vlastním zdroji EU,“ řekl mluvčí EK Daniel Ferrie na tiskové konferenci v Bruselu. Evropská unie podle něj situaci znovu přehodnotí na podzim.

Eurokomisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni v sobotu na dotaz, zda je odložení digitální daně možné, uvedl, že prioritou EU je zavedení dohody skupiny G20. Státy G20 se v sobotu shodly, že nadnárodní firmy budou muset zisk danit tam, kde vznikl, a ne prostřednictvím dceřiných firem v daňově přívětivějších zemích. Navíc by měla platit jednotná minimální 15procentní sazba. Kdy tato dohoda začne platit, ale zatím není jasné.

Evropská komise dlouhodobě usilovala o větší zdanění velkých digitálních podniků. Některé její členské země, včetně České republiky, se rozhodly na celoevropskou daň nečekat a připravily návrh vlastní digitální daně. Francie už ji dokonce ve výši tří procent ze zisku zavedla a začala vymáhat. USA digitální daň považují za diskriminační a zvažovaly zavést kvůli ní odvetná cla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám