Hlavní obsah

Eurostat: Nejvíce čtou zprávy na internetu Finové, Češi a Litevci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Zhruba tři čtvrtiny uživatelů v Evropské unii sledují na internetu zpravodajské portály a weby novin, magazínů a dalších médiích. Nejvíce se v Unii na internetu informují Finové, Češi a Litevci, nejméně pak Rumuni, Němci či Francouzi, uvedl ve své zprávě evropský statistický úřad Eurostat. Ve srovnání s rokem 2016 se ale popularita informační portálů příliš nezměnila.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zhruba 90 procent obyvatel ve věku 16 až 74 let v roce 2021 použilo alespoň jednou za tři měsíce internet a 80 procent obyvatel tak učinilo denně. Nejčastěji používali internet obyvatelé Dánska, Irska či Lucemburska, nejméně pak Bulharska.

Jednou z nejoblíbenějších aktivit na internetu je čtení zpráv a sledování zpravodajských webů. Činilo tak 72 procent uživatelů internetu a oblíbenějšími aktivitami byly jen různé druhy komunikace s dalšími lidmi či vyhledávání informací o zboží a službách.

Třetina Čechů dostává řetězové e-maily, dál je posílá jen zlomek lidí

Internet a PC

Počet lidí, kteří se informuje skrze informační portály a stránky médií, se ale v EU velmi liší. Tento druh obsahu vyhledává na internetu 93 procent finských uživatelů a 92 procent Čechů a Litevců. Naopak v Německu čte zprávy na internetu pouze 62 procent uživatelů, ve Francii 63 procent a v Rakousku 69 procent. Nejnižší podíl však vykazuje Rumunsko – pouze 59 procent.

Nadprůměrně se v Evropské unii informují na internetu muži a lidé žijící ve velkých městech. Zhruba 85 procent lidí s vysokoškolským vzděláním sleduje zpravodajské weby, zatímco mezi lidmi se základním vzděláním podíl klesá na 57 procent. Nejpopulárnější jsou zprávy na internetu mezi lidmi ve věku 25 až 54 let.

Anketa

Čtete zprávy na internetu?
Ano, pravidelně.
96,6 %
Ano, ale pouze nárazově.
1,7 %
Ne, vůbec.
1,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 59 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám