Hlavní obsah

Dosáhl bitcoin vrcholu? Nejznámější kryptoměna pozvolna klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně před týdnem přepsal bitcoin všechny rekordy, když se kurz vyšplhal až nad pomyslnou hranici 1,7 milionu Kč. Navzdory menším či větším výkyvům ale od té doby hodnota pozvolna klesá. Ve středu se nejznámější kryptoměna na světě obchodovala už jen za 1,4 milionu korun. Vyplývá to z informací specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

Na začátku roku činil kurz bitcoinu jen 946 227 Kč. V polovině ledna však začala hodnota výrazně růst, tehdy bylo v USA schváleno 11 bitcoinových ETF – zkratka ETF označuje fond obchodovaný na burze.

Vrchol přišel evidentně minulý týden ve středu, kdy se jedna virtuální mince nabízela už za 1 704 367 Kč. Následovaly korekce trhu, kdy hodnota bitcoinu poskakovala o desítky tisíc korun směrem nahoru i dolů.

Minulý týden v pátek se tak například kurz propadl až na 1 545 015 Kč, aby následně v sobotu opět vystoupal na 1 626 709 Kč. Už během neděle ale hodnota opět klesla na 1 499 285 Kč. Už v pondělí se ale bitcoin obchodoval za 1 566 385 Kč.

Kurz bitcoinu skáče o desetitisíce nahoru i dolů

Internet a PC
Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Pokles o 300 000 Kč

Sestupná tendence kurzu je nicméně v posledních dnech patrná. Ve středu se totiž hodnota nejznámější kryptoměny propadla až na 1 422 420 Kč. V mezitýdenním porovnání jde tedy o pokles o bezmála 300 tisíc korun.

V listopadu 2021 se bitcoin vyšplhal až na 1 427 350 Kč, což byl až do letošního roku absolutní rekord. Následoval ale pád kurzu až pod pomyslnou hranici 400 000 Kč. Jakým směrem se bude kurz vyvíjet v dohledné době, ale nedokáže nikdo se 100% jistotou říci. Vysoká volatilita, tedy kolísání hodnoty, je pro kryptoměny typická. Před investicemi je tedy potřeba dobře zvážit všechna rizika.

Po vzoru bitcoinu ztrácí také další kryptoměny. Například ethereum se v minulém týdnu vyšplhalo až na 94 771 Kč, tento týden ve středu se ale kurz propadl až na 71 962 Kč. Absolutní rekord si druhá nejznámější kryptoměna připsala v listopadu 2021, kdy se obchodovala za 104 970 Kč.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Zájem o kryptoměny roste. Češi za ně v únoru utratili 400 milionů

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám