Hlavní obsah

Dění v Austrálii kolem Facebooku a Googlu ovlivní celý svět

Canberra

Vleklý souboj australské vlády s technologickými giganty dospěl do zlomového bodu a nejnovější vývoj se může promítnout do dění daleko za hranicemi Austrálie. Takové jsou komentáře některých médií poté, co Facebook na své hlavní platformě znemožnil australským uživatelům sdílet a prohlížet zpravodajství, zatímco Google ohlásil další dohodu o placení za žurnalistický obsah. Reakce jsou převážně kritické k Facebooku, objevily se ale i výhrady vůči počínání australské vlády.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V jádru těchto událostí je vládní návrh zákona, jehož cílem je donutit digitální platformy, aby sdílely zisky s mediálními organizacemi za zprostředkovávání jejich tvorby. Novela obsahuje také ustanovení ukotvující mechanismus vyjednávání mezi dvěma stranami o hodnotě zpravodajských materiálů.

Proti plánu se stavěly jak Facebook, tak i Google, tento týden se ale přístupy obou společností dramaticky rozešly. Google uzavřel licenční dohody s mediálními skupinami Seven West Media a Nine Entertainment a ve středu oznámil, že do jeho nové služby News Showcase se zapojí i konglomerát Ruperta Murdocha News Corp. Facebook naopak učinil to, čím pohrozil na konci loňského léta. V noci na čtvrtek zablokoval zpravodajský obsah z Austrálie, který nyní nemohou sdílet ani uživatelé z jiných zemí. Platforma zároveň Australany odřízla od zahraničních zpráv.

"Google ustoupil, Facebook nikoli," shrnuje vývoj ve čtvrtečním titulku americký deník The Washington Post (WP).

Facebook zablokoval Australanům na platformě zpravodajství

Internet a PC

Kritické ohlasy na počínání největší sociální sítě světa brzy proudily nejen z Austrálie, ale i ze Spojených států a Evropy. Šéf české Unie vydavatelů Václav Mach krok Facebooku hodnotil jako chybu, která ohrozila svobodu šíření důvěryhodných informací. "Tuto svobodu si bere Facebook jako rukojmí při prosazování svých vlastních komerčních zájmů," napsal Mach ČTK.

Podle televize CNN se nyní k Austrálii upíná pozornost celého mediálního průmyslu. "Co se děje na druhé polokouli kolem navrhované regulace, která nutí technologické giganty platit vydavatelům zpráv, bude mít následky po celém světě. (...) Slovy jednoho zdroje, regulátoři v dalších zemích 'chtějí všichni zkopírovat a vložit' vyjednávací kodex navržený Austrálií," uvádí článek.

Drastický zásah Facebooku například vyvolává obavy z toho, jaký obsah zaplní mezeru po materiálech etablovaných médií. Kritika pramení i ze způsobu, jakým Facebook intervenci provedl. Opatření zprvu zasáhlo i desítky australských účtů, které nepatří mediálním organizacím, včetně stránek lokálních zdravotnických úřadů, organizace pomáhající obětem domácího násilí či profil jednoho opozičního lídra. Analytička Evelyn Doueková působící na Harvardově univerzitě postup Facebooku označila za vypočítavý a ostudný.

Europoslanci chtějí po vzoru Austrálie přinutit Google a Facebook platit za odkazy na zprávy

Ekonomika

Americký novinář Casey Newton, který dlouhodobě mapuje kroky internetových gigantů, souhlasil, že provedení zákazu ze strany Facebooku má nedostatky, společnost ale podle něj "v zásadě udělala správnou věc", když prohlédla "bluff" vydavatelů. "Je docela podivné vidět, jak tolik lidí trvá na tom, že Facebook má povinnost sdílet obsah vydavatelů, za podmínek, které si oni určí," napsal.

Podle Caseyho může zásah sociální sítě naučit Australany konzumovat zpravodajství lepšími cestami, zatímco "kapitulace" Googlu je pozvánkou pro vlády po celém světě, aby se také pokusily zavést podobné "výpalné". "Přál bych si, aby Austrálie odmítnutí ze strany Facebooku vzala jako signál, že by měla úplně přehodnotit svůj přístup k regulaci médií. Mohla by zkrátka zdanit společnosti na základě jejich zisků, například. Mohla by ty zisky vyčlenit na podporu novinařiny," píše se v komentáři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám